Voor het eerst was er zondag de Bork Stuifzand Run. In eerdere jaren georganiseerd als de Stuifzand Cross, was dit de eerste editie met een nieuwe naam, en een volledig nieuw parcours. De paardenbak heeft plaats gemaakt voor asfalt en klinker wegen door de prachtige omgeving van onder andere Zwart Schaap en Siberië. Gelukkig was het daar niet koud. Integendeel, het was zelfs prachtig weer, en er waren dan ook veel atleten aanwezig om met elkaar en met zichzelf te strijden. 

Als eerste werden er een aantal jeugdlopen georganiseerd. Direct was er een eerste plaats voor een vertegenwoordiger van HAC 63. Die eer ging uit naar Ruben Eefting, hij liep 3:33 op de 1 kilometer in de categorie jongens tot 12 jaar. Ook Reinout Venema liep goed, met een 6e plek, en een tijd van 3:57. Bij de Meiden in die leeftijdscategorie waren er prima prestaties. Milou Karssies werd hier runner-up, en Lisanne Venema en Evon Everts vochten het uit om de 4e plek. Venema pakte deze plek uiteindelijk. Tegelijkertijd met de kilometerlopers gingen ook de atleten met een visuele of verstandelijke beperking van start. Ook zij volgde het parcours van 1 kilometer en de eerste die hier over de finish kwam gelopen was Haron Dekker, die later op de middag ook nog de 5 kilometer zou gaan lopen. Op de 2 kilometer bij de jongens tot 15 jaar werd het volledige podium bezet door atleten van HAC’63. Wouter de Roo, Tim van Es, en Nick Kerkhof werden 1e, 2e, en 3e, allen binnen 5 seconden van de winnende tijd van 7:02 van De Roo. Bij de meiden hier was Kike Velting overmachtig. Zij kwam meer dan 40 seconden voor de nummer 2 over de streep, in 7:53.

Daarna was het tijd voor de langere afstanden. De eerste atleten die van start mochten gaan waren de wheelers die van start gingen op de 10 kilometer. Het parcours leende zich goed om deze atleten mee te kunnen laten doen aan de wedstrijd. Zij wisten de vaart er goed in te brengen en in hun tweede ronde haalde zij ook nog menig vijf kilomoter loper in. De snelste wheeler was Geesje Schuiling uit Emmen, zij deed er 31:38 minuten over om de 10 kilometer te volbrengen.

Daarna gingen de overige atleten die de 10 kilometer liepen van start. De doorzetters die deelnamen aan deze afstand moesten 2 ronden lopen. Job IJtsma maakte een prachtig debuut op deze afstand en werd de eerste winnaar van de Stuifzandrun, met 36:30. Jerome Corba kon bij de mannen senioren aan zijn linkerhand plaatsnemen. Hij werd derde met een tijd van 38:51. Op het podium bij de categorie 40+ was er geen plek voor een atleet van HAC’63. Wel ging hier Roné Everts, de man van de voorzitster van HAC’63, met de winst aan de haal. Rob de Graaf en Gerrit Voortman deden zorgden voor een een-tweetje bij de mannen 50+. Tamara de Vries deed IJtsma’s daad nog eens een keer net over, en won met 44:27 bij de vrouwen. Sandra Medendorp en Truss Luten-van Overbeek werden ook allebei eerste, respectievelijk bij de vrouwen 40+ en 50+.

Tien minuten na de start van de 10 kilometer mochten de 5 kilometerlopers het parcours op. Bij de mannen senioren was er een nog spectaculairdere dominatie van HAC’63. De 1e, 2e, 3e, 4e, 6e, en 8e plek werden allen bezet door HAC-ers. Alwin Hoorn, Ephrem Been, en Maarten van Dijk eindigden op het podium met 16:51, 16:55, en 17:00, Arjan Gruppen, Bart Koster, en Joran Kroesen liepen respectievelijk 18:23, 21:05, 24:41. De eerste dame die over de finish kwam was Robin Prent.Zij scoorde met 21:55 alweer een gouden medaille bij de vrouwen senioren. En ook bij de masters waren er uiteraard ereplaatsen en overwinningen. Henry Rutgers en Rolf de Gier werden 1e en 3e bij de mannen 40+. Heidy Snijders en Manon Vos werden 1e en 2e bij de vrouwen 40+. Marian Booijink was de snelste van de vrouwen 50+.

Tekst: Hylke Brus en Remco Bos
Foto: Albert-Jan de Haan
Uitslagen: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2017101522522