Maak kennis met HAC’63

Welkom bij de Hoogeveense Atletiek Club. Ben je nog helemaal onbekend met atletiek, heb je nog nooit hardgelopen, heb je ooit iets aan atletiek gedaan of ben je zelfs ervaren: graag willen we je kennis laten maken met onze prachtige vereniging. Zet de sportieve stap door een keertje of meerdere keren geheel vrijblijvend te komen meetrainen bij HAC’63! Wees welkom op één van onze trainingsavonden en meld je bij onze trainers zodat ze je wegwijs kunnen maken!

We streven er naar om iedereen een plek binnen onze vereniging te bieden. En via deze pagina willen wij je graag meer inzicht geven in wat wij te bieden hebben.

Pupillen (6-12 jaar)

De pupillen maken kennis met alle onderdelen van atletiek. Dat wil zeggen dat ze sprinten, springen, werpen en lopen waardoor de trainingen dus heel divers zijn.

Mini-pupillen en C-pupillen

Vanaf het jaar waarin je 6 wordt kun je meetrainen als mini-pupil, in het jaar dat je 8 wordt, word je een C-pupil. 
De nadruk tijdens de trainingen ligt niet op presteren, maar op plezier krijgen in atletiek. Daarom worden veel onderdelen in spelvorm aangeboden. Toch krijgen de kinderen ook af en toe training op de ”wedstrijdmanier” om aan wedstrijden mee te kunnen doen.

B-pupillen

In het jaar dat je 9 wordt stijg je weer een categorie. Ook bij B-pupillen is het van belang alle onderdelen op een speelse manier te brengen. In deze trainingen zullen dan ook veel spelletjes gedaan worden en deeloefeningen worden in spelvorm gebracht. De atletiekonderdelen worden regelmatig getraind op de “wedstrijdmanier”.

A-pupillen

Weer een jaartje later kom je in de categorie A-pupillen. In tegenstelling tot de C- en B-pupillen blijf je twee jaar een A-pupil. Het accent binnen trainingen verschuift langzaam van spelenderwijs naar gericht oefenen van onderdelen en het perfectioneren van de technieken. Dit gaat in kleine duidelijke stappen. Bovendien wordt op regelmatige basis getraind in “wedstrijdvorm”. In het tweede jaar van de A-pupillen maak je kennis met drie nieuwe onderdelen: speerwerpen, discuswerpen en hordelopen.

 

Junioren (12-20 jaar)

Net als de pupillen zijn de junioren opgedeeld in vier categorieën, namelijk; A-, B-, C- en D junioren. Er is nog steeds de mogelijkheid om alle onderdelen van atletiek te trainen maar er komt ook meer ruimte om je te specialiseren in een onderdeel. Het is mogelijk om lopen en technische atletiek te combineren. Het kiezen van een specialisatie betekent niet dat je niet kan switchen, combineren of op meerdere specifieke onderdelen kan gaan trainen.

C/D-junioren technisch

In het jaar dat je 12 wordt kom je in de eerste D Junioren groep. Tijdens de trainingen wordt er veel meer onderdeel-specifiek getraind al zal er regelmatig nog wel eens een speelse noot te vinden zijn.

De overgang van D Junioren naar C Junioren is een belangrijke stap: er wordt veel meer een beroep gedaan op zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel van de atleten. In de trainingen is specialisatie mogelijk naast aandacht voor de basis:  werken aan  kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie.

C/D-Junioren loopgroep

In deze leeftijd zijn kinderen zeer gevoelig voor het aanleren van moeilijkere vormen van bewegen en al blijven de trainingen een veelzijdig karakter houden, de nadruk ligt op de verdere ontwikkeling en het plezier krijgen en houden in het lopen. Enkele atleten kiezen heel bewust voor de prestatieve kant en ontlenen daar hun plezier aan. Zij stromen door naar het trainen naar een hoger niveau en trainen voor de winst. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met verlies.

A- en B-junioren loopgroep
Er wordt meer wedstrijdgericht getraind volgens een periodisering. Tevens zullen atleten leren wat het betekent om op niveau te presteren.

A- en B-junioren, Senioren en Masters technisch

Bij de technische trainingen voor de oudere jeugd en volwassenen zijn de trainingen gericht op het verbeteren van de basispijlers, kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie en tevens op het perfectioneren van de technieken.

Recreanten, Senioren en Masters loopgroepen (20 jaar en ouder)

Of je nu recreatieloper (C of B) bent die voor een goede conditie en gezellige trainingen naar de baan komt of wedstrijdloper (B of A) bent met ambities : op alle avonden kun je bij één van de trainingsgroepen aansluiten en meedoen op je eigen niveau.  Alle trainingen beginnen met een warming-up en  loopscholing, gevolgd door een serieuze kern waarbij iedere atleet op zijn eigen niveau meetraint. 

 

A- Atletiek (alle leeftijden)

We proberen iedereen de mogelijkheid te bieden om bij HAC’63 te kunnen trainen. Daarom hebben we ook groepen waarin getraind kan worden door atleten die om wat voor reden dan ook niet in een reguliere groep mee kunnen trainen. A-Atletiek staat voor aangepast atletiek. Deze groep bestaat voornamelijk uit atleten met een verstandelijke- en/of lichamelijke beperkingen.

A-Atletiek technisch

Deze atleten trainen alle verschillende technische atletiekonderdelen

A-Atletiek loopgroep

Deze atleten kiezen  ervoor om alleen looptraining te doen.

Visueel beperkt loopgroep

Er is een loopgroep waarin visueel beperkte atleten kunnen trainen samen met een loopmaatje. Zo kunnen ook visueel beperkten het plezier van het lopen beleven.

 

Selectiegroepen

Hac’63 kent een loopgroep en een werpgroep. In deze groepen worden atleten begeleid die zich tot de regionale top mogen rekenen of het talent hiervoor hebben. Er wordt getraind voor de winst. 

Laatste update: 07-12-2023