Amsterdam – het was weer eens tijd voor een NK, en dan kunnen atleten van HAC’63 natuurlijk niet ontbreken. Ditmaal was het het NK marathon die in Amsterdam werd gelopen. Hier verschenen Harmen de Vries en Lamko Hulzebos aan de start in de categorie mannen 50+ en bij de dames 45+ vertegenwoordigde Wil-Inge Hulzebos de eer van HAC’63. Zij waren overigens niet de enige leden van HAC’63 die aanwezig waren in de hoofdstad. Ook op de Halve marathon waren een groot aantal HAC’63-atleten van de partij.

Voor Lamko was het na 35 kilometer duidelijk dat er niet veel voor hem in het verschiet lag tijdens deze wedstrijd. Hij besloot daarom ook vanaf dat moment het rustiger aan te doen. Hij kwam uiteindelijk met een tijd van 03:12:11 als achttiende over de finish. Voor Harmen de Vries was de strijd veel spannender. Hij kwam namelijk heel dicht bij een plaats op het podium. Vanaf het startschot had de Balkbrugger voor zichzelf een goede positie weten te verwerven. Bij de start moest hij een aantal atleten, waaronder Lamko, laten gaan. Maar deze wist hij uiteindelijk ook weer in te halen. Op het het 35 kilometerpunt wist Harmen zelfs op zes seconden van het podium te komen. Vlak voor hem liep namelijk Edwin Veenstra uit Enschede. Helaas voor Harmen wist Edwin de laatste kilometers nog een goede versnelling eruit te gooien waardoor de afstand tussen beide heren weer toenam. Toen Harmen als 30ste overall over de finish kwam was dit verschil opgelopen tot 39 seconden. Maar Harmen kan met zijn tijd van 02:47:47 en een vierde plaats in zijn categorie terug kijken op een goede wedstrijd.

Wil-Inge kende meer succes, zij wist het NK af te sluiten met een derde plaats in haar categorie. Om dat voor elkaar te krijgen, liep zij in een tijd van 04:01:10 over het parcours dat haar onder andere langs het Rijksmuseum en het Vondelpark bracht.  Een strijd om het goud of zilver zat er voor haar helaas niet in. Maar een bronzen plak is ook een mooi resultaat voor de Zuidwoldiger atlete. Helemaal vlekkeloos was haar race niet. Tot halverwege de marathon liep ze in een mooi tempo van ongeveer 5,2 minuten voor iedere kilometer die ze aflegde. Maar vanaf dat moment leek de vermoeidheid toe te slaan. Het tempo van Wil-Inge zakte in 4 kilometer terug naar 5,5 minuut per kilometer en op het 30 kilometerpunt liep dit zelfs verder terug naar 6,6 minuut per kilometer. Gelukkig wist Hulzebos zich te herpakken en het tempo langzaam weer op te voeren waardoor ze uiteindelijk nog in een mooi tempo het Olympisch Stadion in wist te lopen. Met haar derde plaats op het NK voegt Wil-Inge een mooi resultaat bij in huize Hulzebos, waar dit jaar al menig NK en EK medaille is gewonnen.

Tekst: Remco Bos