Vandaag begint in Utrecht het NK Atletiek, traditiegetrouw doen hier een aantal leden van HAC’63 aan mee. Wanneer komen zij in actie en wat kan je verwachten?

Op donderdag staat enkel het onderdeel polsstokhoogspringen op het programma. Het is een publiek geheim dat HAC’63 niet echt goede polsstokhoogspringers heeft, het is dus niet zo vreemd dat er op de openingsdag van het NK geen enkele HAC’er in actie komt.
Voor ons begint het NK op vrijdag met de kwalificatieseries van de 1500 meter mannen. Hier hoopt Gert-Jan Stevens zich te plaatsen voor de finaleronde die een dag later zal plaatsvinden. Zoals het er nu uit ziet gaat Gert-Jan van start in de tweede van twee series. Daarmee lijkt hij Thijmen Kupers te ontlopen. Toch gaat het niet makkelijk worden voor Gert-Jan. Met een seizoensbeste tijd van  4:00,09 staat hij als laatste genoteerd in zijn serie. Gert-Jan moet dus alles geven om tot de twaalf atleten te behoren die de finale mogen lopen. Maar goed het blijft een NK en daarin is alles mogelijk. Atleten houden zich toch wat meer in, ze willen niet te veel energie verspillen voor de finale. Dus als het een tandje minder kan, dan zullen ze dat ook zeker doen. Als Gert-Jan hiervan kan profiteren dan heeft hij wel degelijk kans om zich te plaatsen. Een plaats bij de eerste vier van zijn serie betekend automatisch dat hij gekwalificeerd is. Lukt dat niet dan kan een snelle tijd hem nog aan een plaats in de finale Helpen. Gert-Jan begint zijn NK rond 16.09 uur.

Ook Erik Leusink mag zich vrijdag opmaken voor een ritje naar Utrecht. De atleet die afgelopen weekend de 5 kilometer van de Singelloop in Hollandscheveld won gaat om 19.05 uur van start op de 10.000 meter. Voor Erik is er geen kwalificatieserie, hij staat meteen al in de finale. Het zal wel dringen worden bij de start, want maar liefst drieëntwintig atleten mogen tegelijkertijd van start gaan. De kans dat Erik Nederlands Kampioen wordt is niet heel groot, maar zeker niet ondenkbaar! De grootste kanshebbers zijn, op basis van de beste seizoensprestaties, Frank Futselaar van AV de Liemers en Roel Wijmenga van AV Unitas. Zij hebben dit jaar als enige van de deelnemers onder de 31 minuten gelopen. De 32:07,11 waarmee Erik geplaatst is, zou hem rond de achtste plaats brengen. Maar het is bekend dat goede tegenstand het beste in Erik naar boven kan brengen. Het is dus zeker mogelijk dat Erik zich voor in de kopgroep weet te lopen en zo kan profiteren van het werk van anderen en dan is een podiumplaats zeker mogelijk!

Een kwartier later, om 19.20 uur, mag Charlene Okken aantreden bij het onderdeel kogelstoten. De trainster van HAC’63 heeft in het verleden op verschillende NK-podia mogen staan. Maar het gaat een zware klus worden om dit jaar tot de beste drie te behoren. De topfavoriet voor dit onderdeel is natuurlijk Melissa Boekelman. De Olympiër heeft met 18.36 meter verreweg de beste prestatie geleverd van de 13 geplaatste vrouwen. Maar Jorinde van Klinken, trainingsmaatje van Charlene, is een talent waar rekening mee gehouden moet worden. Het eerste doel van Charlene is zich te plaatsen voor de finale ronde van zaterdag. Daarvoor moet ze een stoot bij de beste acht zien te krijgen. Daarvoor lijkt een stoot van meer de 15 meter nodig. Dat is Charlene dit seizoen nog niet gelukt, maar met de 14.92 meter die ze afgelopen maand in Dronten stootte kwam wel dicht in de buurt. Misschien weet Okken op het juiste moment te pieken en een plaats in de finaleronde af te dwingen.

Het is de vraag of we op zaterdag een deelnemende atleet aanwezig hebben. Het hangt af van de kwalificaties van Gert-Jan Stevens en Charlene Okken, als zij zich weten te plaatsen voor de finales dan mogen zij 17.35 beginnen aan de finale van het kogelstoten en om 18.55 uur van start gaan op de 1500 meter.

Op Zondag is het zeker dat er atleten van HAC’63 van start gaan. De eerste atleet is de negenjarige Jade Schuitema, zij mag tijdens het NK uitkomen op de 600 meter Kidsrun. Maar liefst 140 kinderen gaan deze 600 meter lopen, hiervoor zijn er zeven series ingedeeld waarvan de eerste om 15.00 uur van start gaat. Jade, die afgelopen weekend de 1000 meter won tijdens de onderlinge vierkamp van HAC’63, gaat van start in de vierde serie.

Daarna kan Jade waarschijnlijk samen met haar ouders kijken naar de 5000 meter van Jacelyn Gruppen, die om 17.02 uur van start gaat. Ook voor Jacelyn is het niet ondenkbaar dat ze een plaats op het podium kan veroveren, maar makkelijk wordt dat niet. De 16:47,46 waarmee ze geplaatst is, zou haar, op basis van de opgegeven tijden, op een negende plaats zetten. Om kans te maken op een medaille zou Jacelyn rond de 16;10 moeten lopen. Doordat er veel dames zijn die rond de zelfde tijd lopen kan Jacelyn misschien profiteren van het werk van anderen en zodoende mee kunnen strijden om de derde plaats. Haar 5000 meter is meteen een finale. En zoals al eerder gemeld is een finale van alles mogelijk.

Mocht je tijd en zin hebben om onze en natuurlijk andere atleten aan te moedigen, er zijn nog kaarten te verkrijgen via: kaarten NK Atletiek

Tekst: Remco Bos
Foto: Atletiek Unie