Afgelopen weekend vond in Utrecht het Nationaal Kampioenschap atletiek plaats. Een viertal atleten van HAC’63 streden op dit podium om de nationale titels. Vooraf was het bekend dat het wel lastig zou worden om een plaats op het podium te veroveren, maar het was zeker niet onmogelijk. Helaas heeft het NK ditmaal geen medailles opgeleverd, maar met drie top tien noteringen kunnen de atleten van HAC’63 wel terugkijken op een goed toernooi.

Op vrijdag was Gert-Jan Stevens de eerste atleet die in actie kwam namens HAC’63. Hij ging van start op de 1500 meter. In eerste instantie stond Gert-Jan op de reserve lijst voor het NK, maar vanwege een afzegging kreeg hij te horen dat hij zich kon opmaken voor het kampioenschap. De 1500 meter kent een kwalificatieserie voordat de finales werden gelopen. Gert-Jan stond als laatste genoteerd voor deze serie, dus een plek in de finale leek op voorhand al een moeilijke opgave. Maar Stevens kwam gebrand aan de start. Al snel werd duidelijk dat de koplopers een iets te hoog tempo hadden voor Gert-Jan, maar hij wist zich goed staande te houden en kwam op het einde van de race nog goed terug. Hij kwam uiteindelijk in een tijd van 3:58,47 als negende in zijn serie over de finish. Ondanks dat Gert-Jan een clubrecord liep was het met zijn negende plaats meteen duidelijk dat hij zich niet had gekwalificeerd voor de finale. Hiervoor waren slechts twaalf plaatsen beschikbaar en aangezien de eerste vier van iedere serie zich automatisch kwalificeert, zou hij buiten deze twaalf vallen. Over de twee series samen is Gert-Jan als vijftiende geëindigd en dat is een mooie prestatie als je in eerste instantie als laatste gerankt stond.

Ook Erik Leusink kwam afgelopen vrijdag in actie op het NK. Hij liep de langste officiële afstand die op de baan wordt gelopen, de 10.000 meter. Erik was het aan zijn stand verplicht om minimaal een top tien tijd te lopen, maar de hoop op meer was zeker aanwezig. Dat verklaart ook waarom Erik eigenlijk niet helemaal tevreden is met zijn achtste plaats.  Na vijfentwintig rondes kwam hij namelijk in een tijd van 32:08,83 over de finish. Qua tijd had hij liever een eenendertiger gelopen, maar dat zat er dus helaas niet in vrijdag. Maar we weten dat Erik dit wel in zich heeft, het is daarom goed mogelijk dat Erik op zoek gaat naar een sportieve revanche op zichzelf.

Foto: Gerrit Voortman

Charlene Okken was de laatste atleet op vrijdag die in actie kwam. Hoewel ze al een paar jaar uit Groningen Atletiek, is zij nog steeds lid van HAC’63. In het verleden heeft Okken ook regelmatig op het podium van een NK gestaan, maar de laatste jaren is de concurrentie aardig sterk geworden op het onderdeel kogelstoten. De derde plaats leek daarom ook het hoogst haalbare voor Charlene, maar dat zou absoluut geen makkie worden. Eerst moest ze zich zien te plaatsen voor de finale. Van de dertien atleten was er maar voor acht plaats voor deze finale. Een stoot van 15.20 meter betekende automatische kwalificatie.  Met 14.14 meter moest Okken dus hopen dat ze bij de beste acht kwam te behoren. Uiteindelijk mocht ze als zesde door naar de finale waar ze een dag later mocht aantreden. Hoewel ze tevreden was met haar kwalificatie, was ze dat absoluut niet met haar afstand. Okken hoopte namelijk op een stoot over de 15 meter. In de finale wilde ze laten zien dat dit er zeker inzit, maar ook hier verliep de wedstrijd niet helemaal naar wens. Ze begon met een foute stoot gevolgd door een stoot van 14.15 meter. Het podium leek hierdoor meteen al ver weg. Zeker als daarop nog eens een foute worp volgde en een worp van 13.83 meter.  De hele wedstrijd bleef ze op de zesde plaats staan. Haar uiteindelijk beste poging van 14.41 bracht hier ook geen verandering in.

Foto: Bjorn Paree

Op de zondag stond ook de Kidsrun op het programma, aan dit evenement dat tijdens het NK plaats vind, kwam Jade Schuitema in Actie. Zij liep de 600 meter uit in een tijd van 2:07,57 wat een vierde plaats betekende bij de meisjes 9-jaar. Maar de meeste aandacht ging toch uit naar de 5000 meter van Jacelyn Gruppen. Jacelyn, tegenwoordig trainend in Groningen, had zich goed voorbereid op het NK. Ze had regelmatig baanwedstrijden gelopen en dat was voor Gruppen best een tijd geleden.  Ook voor Gruppen was het ook niet ondenkbaar dat er een podiumplaats inzat, maar ook voor Jacelyn bleek dit net wat te hoog gegrepen. In eerste instantie leek ze zich goed staande te houden voorin het deelnemersveld. Ze liep vlak na de start mee in een groepje van zes atleten, maar moest deze uiteindelijk toch laten lopen. Ze vond uiteindelijk aansluiting in een groep achtervolgers waar zij voornamelijk het kopwerk voor moest verrichten. Maar na 3000 meter was het eigenlijk gedaan voor Jacelyn, ze kon het tempo niet meer goed volhouden en moest daardoor twee atleten laten lopen. Ze kwam uiteindelijk in een tijd van 17:03,55 als achtste over de finish. Met de tijd was ze niet heel tevreden maar de achtste plaats paste wel bij haar ambitie om binnen de top acht te finishen.

foto: Fam. Gruppen

Terug kijkend op het NK heeft HAC’63 dus geen podiumplaatsen weten te veroveren. Maar de top acht noteringen van Jacelyn en Erik, de zesde plaats voor Charlene Okken en een nieuw clubrecord voor Gert-Jan Stevens maken het NK wel een geslaagd toernooi. De vierde plaats van Jade Schuitema was de kers op de taart dat laat zien dat HAC’63 ook zeker jeugd heeft rondlopen dat in de toekomst misschien zelf uit gaat komen op het kampioenschap.

Tekst: Remco Bos
Foto: Gerrit Voortman