Dit weekend is de 50e editie van de nationale C-spelen, het officieuze kampioenschap voor junioren C. Dat betekend twee dagen lang top atletiek met onder andere twee leden van HAC’63, namelijk Britt Roos en Maaike Geerling. Wat kunnen wij van beide dames verwachten?

Laten we beginnen met Britt Roos, het jeugdige talent van HAC’63 heeft al meerdere malen laten zien dat zij tot de top van Nederland behoort. Tijdens het indoorseizoen werd zij bijvoorbeeld nationaal kampioen op de 800 meter. Britt is daarom ook outdoor een titelkandidaat voor de 800 meter. Maar is dat terecht? Op basis van de opgegeven beste prestaties is dat zeker waar, maar makkelijk gaat het niet worden. Maar eerst even een korte uitleg over de opzet van de 800 meter. Er zijn namelijk vijf series, deze series zijn  ingedeeld op tijd. Dat betekend dat de snelste atleten bij elkaar in de serie zitten. Zij zitten in de laatste race en over het algemeen zal de kampioen ook in deze serie lopen. Britt zit ook in deze laatste en snelste serie en moet het daarin onder andere opnemen tegen de huidige kampioene op de 800 meter Anne Knijnenburg van AV Oss’67. Anne liep in mei van dit jaar al 2:11,62 en heeft daarmee de snelste seizoenstijd in handen. Maar ook Sarah Perik van AV Hanzesport is bezig aan een sterk seizoen, dat is terug te zien in haar tijd van 2:14,55 dat ze twee maanden geleden in Leiden liep. Britt heeft een beste seizoenstijd van 2.16.23. Daarmee heeft ze de vijfde tijd in handen. Maar goed, het is een finale! En ik heb het vaker gezegd, in een finale gelden andere regels. Niet letterlijk natuurlijk, maar er komt veel meer tactiek bij kijken dan het op het eerste oog lijkt. Natuurlijk het gaat er om wie het eerste en dus als snelste over de finish komt. Maar je wil niet als koploper de rest van de atleten op sleeptouw nemen, zodat zij je vervolgens vlak voor de finish kunnen passeren. Het wordt in ieder geval een mooie klus voor Britt om te strijden voor een podiumplaats.

Dan komen we aan bij Maaike Geerling, Maaike heeft zich opgegeven voor maar liefst vier onderdelen. Op de 150 meter sprint  staat ze echter als reserve op de lijst. De kans dat ze van start mag gaan op de 150 meter is zeker aanwezig. Ze staat op dit moment als tweede op de reservelijst. Als er dus twee mensen afhaken, dan kan zij op zondag van start gaan. De kans is echter niet heel groot dat zij vanuit de series doorstroomt naar de finale, die bijna twee uur later van start gaat. Er zijn namelijk zes series en in iedere serie zitten minimaal twee atleten die onder de 20 seconden lopen. Daardoor lijkt Maaike met een tijd van 21,65 op voorbaat een lastige race te lopen. Maar goed, eerst maar eens kijken of ze van start mag gaan.

Waar ze wel zekerheid heeft van een startplaats is op de 300 meter horden. De 300 meter horden is ook het onderdeel waarmee ze het kampioenschap gaat beginnen. Ook hier is er een kwalificatie door middel van series. In de finale is er plaats voor acht atleten. Maaike komt in actie in de tweede van vijf series. Om zeker te zijn van kwalificatie moet zij dus haar serie zien te winnen of minimaal als tweede over de finish zien te komen om nog tot de tijdssnelsten te behoren. Met een tijd van 49,24 staat zij in ieder geval als derde van haar serie geplaatst. Dus er liggen wel degelijk kansen. Toch moeten we de verwachtingen ook niet te hoog plaatsen want ze strijd onder andere tegen Sophie van den Berg van AV NOP, die dit seizoen met een tijd van 46,54 bijna drie volle seconde sneller is dan Maaike.

Het zelfde verhaal geldt eigenlijk ook voor de 80 meter horden. Ook hier moet Maaike in de series een plaats zien af te dwingen voor de finale. En ook hier liggen wel degelijk kansen voor de jonge atlete, maar zal het zeker een lastig verhaal worden. Met een tijd van 12,97 staat zij als vierde genoteerd in haar serie. Met zeven series, is de kans op plaatsing heel erg klein. Je moet je serie echt winnen om kans te maken op de finale. En bij de serie van Maaike lijkt vooral Femke Kuppens van Scorpio die plaats op te gaan eisen. Femke liep dit seizoen al 11,84. Zij heeft daarmee de derde snelste tijd van het seizoen op haar naam staan.

Het laatste onderdeel voor Maaike is het onderdeel Hoogspringen. Ook hier moet Maaike zich eerst kwalificeren voor de finale. Haar beste prestatie tot nu toe is 1.55 meter. Ik heb haar zien springen, en daar kan echt nog wel wat bij hoor. Hopelijk laat ze het in de kwalificatie zien, want daar zitten best een aantal goede springers tussen.  Als zij 1.60 meter springt, dan is zij automatisch geplaatst voor de finale. Daarna zal deze finale worden aangevuld tot twaalf atleten. In de serie van Maaike lijken zeven atleten aan deze eis te kunnen voldoen. En ook in de andere serie zitten vijf atleten die de 1.60 meter kunnen passeren. Er zijn dus in totaal al twaalf atleten die aan de kwalificatie eis lijken te kunnen voldoen. Maaike moet dus een nieuw clubrecord springen om zich te verzekeren van een finaleplaats. En als er één onderdeel is waar dat zou moeten kunnen lukken dan  is het dit onderdeel. Mocht ze de finale halen, dan gaat ze nog wel een moeilijke strijd tegemoet. Er zijn namelijk drie meiden die dit jaar al 1.70 meter hebben gesprongen. Deze drie dames zijn daarmee ook topfavoriet voor het podium.

Wat er ook gebeurt dit weekend, HAC’63 is bij voorbaat trots op Britt en Maaike en wenst hun een mooi en succesvol toernooi toe.

Tekst: Remco Bos