Vanaf donderdag  27 juli tot zondag 6 augustus vindt in het Deense Arhus het Europees Kampioenschap voor masters plaats. Vanuit heel Europa komen masters, uitkomend in verschillende leeftijdscategorieën, naar Denemarken om daar te strijden voor de verschillende titels. Alleen al vanuit Nederland reizen er zo’n 150 atleten af om mee te doen. Onder deze 150 atleten is ook een lid van HAC’63 te vinden, namelijk Lamko Hulzebos. Lamko kent een succesvol jaar met meerdere podiumplaatsen op diverse nationale kampioenschappen, maar hoe zal het hem Europees afgaan?

Lamko heeft zich inschreven voor drie verschillende afstanden op dit EK; de 5000 meter, de 4km crosscountry en de halve marathon. Met races op de baan, weg en gras staat Lamko dus een zwaar en gevarieerd programma te wachten. Maar wanneer komt Lamko in actie en wat kunnen we van hem verwachten?

Zijn eerste onderdeel is de 4 km crosscountry. Hiervoor word Lamko op 30 juli om 12.30 aan de start verwacht. Het is de eerste keer dat de crosscountry tijdens het Europees Kampioenschap voor masters op het programma staat. En is mijn inziens een mooie toevoeging op het programma. De start en finish van deze race vinden plaats op de wielerbaan niet ver van stadion. Bij het verlaten van de baan moeten de deelnemers een kort parcours volgen, welke ze vier keer moeten afleggen alvorens ze de wielrenbaan weer op mogen om te finishen. Dat betekend dus dat iedere ronde niet langer is dan een kilometer. In totaal starten er zo’n 70 personen tegelijkertijd aan deze race. Veruit de meeste komen, net als Lamko, uit in de categorie 50+. Een kort parcours en deze hoeveelheid mensen betekend wel dat het dringen wordt bij de start. Hopelijk weet de Woldenaar met al zijn ervaring uit het gedrang te blijven en van start af aan voorop te lopen. Gebaseerd op de seizoensbeste prestaties moet dat geen probleem zijn. Lamko staat namelijk als vijfde genoteerd voor dit onderdeel en kan eerder omhoog kijken dan achter zich. Zijn concurrenten voor een podiumplaats lijken op dit moment de Fransman Marc Aubron en de Portugees Victor Gomes te zijn. Maar op een EK kunnen kan het ook zomaar anders lopen, waardoor Lamko rekening moet gaan houden met een outsider. Er doen namelijk ook een aantal atleten mee die geen seizoensbeste tijd hebben doorgegeven. Het kan dus zo zijn dat één van hen het Lamko lastig gaat maken.

Vervolgens staat op 3 augustus de 5000 meter op het programma. De 5000 meter is een baanonderdeel en daarom vind deze plaats in het Viby Stadion. Je moet echter niet veel van dit ‘stadion’ verwachten.  Het Viby Stadion heeft namelijk geen zitplaatsen en een vijfbaans rondbaan.  Maar goed, de twaalf en een halve ronden die Lamko moet lopen blijven in ieder geval wel gelijk. Ook hier vinden we Lamko terug in de top 10 als het gaat om de opgegeven seizoensbeste tijden. Hier ziet hij ook een bekende atleet terug, namelijk Rachid Mohamadi. Eerder dit jaar was het op bijna ieder Nederlands Kampioenschap wel een mooie strijd tussen beide heren waarbij het regelmatig om de nationale titels ging. Maar ik verwacht dat Lamko het moeilijk gaat krijgen om op de 5000 meter een podiumplaats te bemachtigen. De nummer één in de ranking, de Spanjaard Javier Fontaneda, loopt bijna een volle minuut sneller dan Lamko en ook de nummer twee en drie in de ranking lopen onder de zestien minuten, waar Lamko’s beste tijd 16.22 is. En daarmee lijkt ook de vierde en vijfde plaats iets te hoog gegrepen voor de Zuidwoldiger atleet. Ik kan mij daarom ook best voorstellen  dat Lamko niet om 15.30 aan de start verschijnt en de 5000 meter aan zich voorbij laat gaan. Zeker met het oog op de halve marathon kan hij die rust wel gebruiken.

De Halve Marathon vindt namelijk slechts drie dagen later, op 6 augustus plaats. En doordat de start al om 9.30 plaats vind, moet hij daar vroeg voor opstaan. Rust in de voorbereiding kan Lamko daarom dus ook wel goed gebruiken. Lamko heeft, als Nederlands kampioen, zeker kansen op een podiumplaats. En de eerste plaats behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Lamko is hier namelijk als tweede geplaatst in de ranking met een tijd van 1.12:15. De nummer één, de Spanjaard Miguel Plaza Benita, liep dan wel 1.09:31, maar als Lamko goed kan aanhaken kan het een leuke strijd worden. Echter moet Lamko wel opletten wat er achter hem gebeurt, want de rest van de top 10 heeft ook echt de kans om hem van het podium te houden. En dat kan nog wel eens lastig worden. Want één ding staat vast, het gaat sowieso druk worden tijdens dit onderdeel. Niet alleen gaan namelijk alle masters tegelijkertijd van start, de race is ook opengesteld voor andere deelnemers. In totaal is er plaats voor 10.000 deelnemers voor de race die door het centrum van Arhus gelopen wordt. Het wordt daardoor wel lastig voor de Zuidwoldiger atleet om zijn concurrentie in de gaten te houden. Het is dus van belang dat Lamko zijn race goed indeelt en een sterke race loopt. Hopelijk weet Lamko dan zijn directe concurenten, de Duitser Mike Poch(1.12;34), de Brit Paul Thompson(1.12;45) en de Deen Claus Poulsen(1.12;48), achter zich te houden.

Tekst: Remco Bos
Foto: Remco Bos (archief)