Het laatste weekend van januari 2023 kende lage temperaturen, maar vaak was er een stralend zonnetje te zien. Dat betekende mooi hardloopweer. Er stonden meerdere loopwedstrijden op het programma:

FS Hondsrugcross

In Emmen vond de eerste wedstrijd van het ‘EAC de Sperwers Loopcircuit’ plaats. Deze cross ging over de Hondsrug. Bij de jeugd tot en met 11 jaar veroverde Lieke Vredeveld het brons. Ze legde haar kilometer af in een mooie tijd van 4:52 minuten. Bij de ‘heren 40’ mocht ook Gertjan de Haan plaatsnemen op het derde ereschavot. Hij liep de vier kilometer ruim binnen de 20 minuten. Met een tijd van 19:45 minuten mag hij dan ook tevreden terugkijken op zijn wedstrijd. Op de dubbele afstand, namelijk de acht kilometer, mocht Jeroen Doesburg nog een plekje hoger staan op het podium. Bij deze wedstrijdloop werd hij tweede in een tijd van 33:55 minuten.

AH ABE Hunebedloop

In de mooie omgeving van Havelte vond de AH ABE Hunebedloop plaats. Deze wedstrijd startte bij het voetbalveld. De lopers konden bij deze wedstrijd kiezen uit 5,5 km, 7,5km of 15,2 km. Het parcours bestond afwisselend uit verharde en onverharde paden. Ook stonden de bekende trappen bij het hunebed op de routekaart ingetekend, want het heet natuurlijk ook niet voor niets de Hunebedloop.

Bij de 5,5 km waren er al gelijk mooie resultaten voor HAC’63. Bij de ‘mannen senioren’ mochten zowel Sander Hoogeveen als Caleb Hoogeveen het podium betreden. Sander finishte zelfs binnen de 20 minuten. Met een tijd van 19:39 minuten mocht hij het zilver in ontvangst nemen. Caleb Hoogeveen traint sinds kort bij HAC’63. Met een tijd van 20:08 minuten laat hij gelijk al zien dat hij snelle tijden kan lopen. Hij mocht dan ook welverdiend plaatsnemen op plek drie. Karel Prins deed ook mee aan de 5,5 km. Hij kwam uit in de categorie ‘mannen 50’. Hij kwam een kleine halve minuut te kort voor het podium. Toch mag hij tevreden zijn met een mooie tijd van 23:24 minuten op dit grotendeels onverharde parcours. Evelyn Bouwknegt nam deel aan de 5,5 km bij de ‘vrouwen senioren’. Met een tijd van 33:51 werd ze verdienstelijk zesde.

De overall-winst op de 7,5 km was voor HAC’63. Lamko Hulzebos was iedereen te snel af op deze afstand. Hij finishte als enige loper binnen het halve uur. Hij liet de klok stilzetten op 29:40 minuten.

De 15,2 km bestond uit één grote ronde. Het was een schilderachtig parcours door het natuurgebied van Havelte. Aard van der Vinne liep erg sterk. Hij finishte net boven het uur, namelijk in 1:00:28 uur. Bij de ‘mannen 50’ leverde dit een mooie derde plek op. Rik Meinders liep namens HAC’63 zelfs nog sneller. Met een eindtijd van 57:49 minuten werd hij eerste in dezelfde categorie als Aard. Bij de ‘vrouwen senioren’ namen Lidia Meijer en Laura Prins namens HAC’63 deel. Lidia liep naar een mooie zesde plek. Ze liep meer dan 14 km/u op deze langste afstand, waardoor ze eindigde in 1:04:08 uur. Laura was ook tevreden, want met een onverwachte tijd van 57:42 minuten mocht ze zo maar op plek 1 verschijnen. Bij de ‘vrouwen 50’ was er een mooie overwinning voor Laura Batterink. Ze finishte in een netto eindtijd van 1:05:22 uur.

Bosloopcompetitie

Mariëlle Lensen neemt namens HAC’63 deel aan de Bosloopcompetitie in Harderwijk. Ze komt in deze competitie uit op de 5 km. Het parcours loopt door het Strokelbos van Harderwijk. Mariëlle doet dit zeker niet onverdienstelijk. Ze mocht namelijk alweer op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Deze 5 km liep ze een snelle tijd van 20:15 minuten.

Hoho100

Sandra Medendorp staat binnen de vereniging bekend als een ultraloopster. Dit weekend nam ze ook weer deel aan een lange loopwedstrijd, namelijk de ‘Hoho100’. Bij dit evenement in Amersfoort loop je een lange tijd achter elkaar kleine rondjes. De bedoeling is om 100 mijl, omgerekend +/- 160 km, hard te lopen. Sandra maakte van de ‘Hoho 100’ een 100 km wedstrijd. Het afleggen van een 100 km is een erg knappe prestatie!

800 meter indoor

We gaan van lang naar kort, want Wouter de Roo nam deel aan de indoorwedstrijd in Apeldoorn. Hij liep de 800 meter alweer onder de twee minuten! Met een tijd van 1:59:51 minuten werd hij knap derde in zijn categorie ‘jongens junioren A’. Een super prestatie van deze baanatleet.

© tekst: Laura Prins © foto: Laura Prins