Hennie Lensink heeft jarenlang training gegeven en is nog steeds lid van HAC’63. Onderstaand Bericht komt van RTV Drenthe.

ATLETIEK – Het is op zich al knap om een marathon te lopen. Maar Hennie Lensink (71) uit Dalen draait z’n hand er niet voor om. Hij liep al 91 keer de 42 kilometer en 195 meter.

“Het moeten er honderd worden”, reageert hij vastbesloten. “Ik moet er nog negen, dus dat duurt zo’n drie jaar want ik loop er nu ongeveer drie per jaar. Dus dat moet zo rond mijn 74e of 75e lukken. Dat gaat gewoon gebeuren. Dan moet je niet gaan nadenken óf dat wel kan. Dat gaat gewoon gebeuren, ja.”

Leefstijl omgegeooid

En dan te bedenken dat hij op z’n eenenvijftigste pas debuteerde op deze afstand. Een jaar eerder had hij z’n leefstijl volledig omgegooid. “Ik was altijd zwarte piet op m’n werk. En ik zag de laatste keer de foto’s van hoe ik was. Ik was 85 kilo en ik dacht: dat gaat niet goed, ik moet hier écht wat aan doen”, herinnert Lensink zich.

‘Heerlijk gevoel’

Inmiddels hangen er 724 medailles in de bijkeuken in Dalen. Naast herinneringen aan de 91 marathons liep hij ook kortere afstanden, trails en obstacle runs. Maar z’n eerste grote serieuze doel was de 4 Mijl van Groningen. Hij trainde er drie maanden voor.

“Dat voelde eerst heel zwaar. Maar uiteindelijk heb ik die zes kilometer toch in veertig minuten kunnen lopen en dat gaf gewoon een heerlijk gevoel”, vertelt Lensink.

‘Ik was helemaal stuk’

Lensink had daarvoor twintig jaar niet gesport. Maar na de 4 Mijl sloot hij zich aan bij de loopgroep van Coevorden en Dalen (CODAC). Hij viel twintig kilo af en een jaar later liep hij z’n eerste marathon in Amsterdam.

“Na 35 kilometer dacht ik: ik loop hem uit op karakter. Maar dit is m’n eerste en m’n laatste marathon, ik doe dit echt nooit meer, ik was helemaal stuk”, herinnert Lensink zich.

Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. “Je krijgt toch een bepaald virus als je hardloopt. Toen gingen leden van de hardloopgroep zich inschrijven voor Rotterdam. En ik zei: oké ik ga mee, maar als het weer niet gaat, dan is het écht m’n laatste. Maar ja, het is nooit m’n laatste geweest”, lacht Lensink.

Landelijke media

De grote ommezwaai in z’n leven blijft niet onopgemerkt. Lensink haalt de landelijke media. Via De Telegraaf en het tv-programma Beau mag hij ook aanschuiven bij Jinek.

De 71-jarige kilometervreter eet gezond, maar volgens eigen zeggen wel ‘normaal’. Hij gebruikt geen pilletjes en gaat naar de sportschool voor krachttraining en bokslessen. Hiermee compenseert hij het spierverlies dat automatisch optreedt als je ouder wordt.

Marathons uitgekozen

Voor dit jaar heeft hij z’n marathons al uitgekozen. “Rotterdam is in april, een week later loop ik met mijn kleindochter bij het meer van Annecy in Frankrijk en in september gaan we met de loopgroep naar Odense in Denemarken.”

Lensink moet beamen dat één weekje herstel na Rotterdam wel kort is. “Normaal zitten er twee weken tussen. Maar dit had ik al afgesproken. Mijn kleindochter Amber loopt in Frankrijk haar eerste marathon.”

Bron: RTVdrenthe: https://www.rtvdrenthe.nl/sport/15305489/hennie-lensink-71-uit-dalen-is-op-weg-naar-zijn-honderdste-marathon