Arnhem – De mannenploeg van HAC’63 is de competitie begonnen met een laatste plaats. Aan het einde van de dag had de ploeg onder leiding van Renate Hofstee 4464 punten gepakt. Hiermee eindigde de mannen van HAC’63 op een dertiende plek. Toch is dit is ruim 400 punten meer dan dat ze vorig jaar bij de eerste wedstrijd hadden behaald, waardoor het team met opgeheven hoofd kan terugkijken op een geslaagde dag.  

Om 12 uur mocht Patrick Vondeling het spits afbijten voor het mannen team. Vondeling is speciaal voor de competitie weer lid geworden van HAC’63. Bij de vereniging AC Tion in zijn woonplaats Enschede komt hij net te kort voor een plaats in de selectie. Toen HAC’63 hier achter kwam hebben ze hem vlug benaderd om voor de club uit Hoogeveen deel te nemen. En dat had succes, op het onderdeel discuswerpen pakte Patrick  met een worp van 27,76 meter maar liefst 422 punten. Remco Bos, die later in de wedstrijd ook nog zou discuswerpen kwam niet verder dan 21,14 meter. Dit had ook te maken met een lichte blessure die Bos eerder in de wedstrijd opliep bij het onderdeel hoogspringen. Remco die nou niet echt bekend staat om zijn kwaliteiten op de springonderdelen had gezien dat het team iemand op het onderdeel hoogspringen te kort komt. Hij had van te voren al ingecalculeerd dat als hij 1.20 meter zou springen hij toch 80 punten voor het team kon winnen. Daarom had hij zich voorgenomen dit onderdeel te gaan doen. Maar ondanks dat hij die 1.20 meter haalde, ging het toch mis. Het schoot de 29-jarige werper in de lies, waardoor pogingen op de 1.30 meter zonder succes werden voltooid.

Rond die zelfde tijd maakte Sven Lovers zijn debuut op het onderdeel hink-stap-springen. Een sprong van 10.43 meter leverde hem 389 punten op. Rob van de Graaf en Yohannes Wedzinga maakte zich ondertussen op voor de start van de 800 meter. Yohannes die traint voor dit soort afstanden, maakt een sterke indruk in zijn serie. Hij kwam hier als tweede over de finish in een tijd van 2:15,08. Hij pakte hiermee ruim 500 punten. Rob kwam als laatste van zijn serie over de finish. Het was voor de specialist op de weg weer even wennen aan de strijd op de 800 meter. Maar hij had vooral last van de sterke wind die over de baan waaide. Een probleem waar meerdere atleten last van hadden.

Een onderdeel waar de wind weinig invloed op had was Kogelstoten. Hier mocht Patrick Vondeling weer namens HAC’63 aantreden. Ook hier pakte hij een flink aantal punten voor zijn ‘nieuwe’ club. Een stoot van 10.60 meter leverde namelijk een mooi aantal van 503 punten op. Remco Bos stond als tweede atleet op dit onderdeel. Ook hij stootte verdienstelijk. Hij stootte namelijk een nieuw persoonlijk record, welke nu op 9.15 meter staat. Maar door de goede stoot van Vondeling tellen zijn punten niet mee.

Ondertussen waren ook de sprintonderdelen van start gegaan. Zowel op de 100 als op de 200 meter werden de punten gepakt door Dennis Jonker. Hij sprokkelde op beide onderdelen 784 punten bij elkaar. Sven Lovers, de tweede loper op de 200 meter, en Frank Bekkering, de tweede loper op de 100 meter, zaten niet ver achter Dennis. Maar zij konden hem net niet pakken. Op de 400 meter sprint gingen de punten weer naar Yohannes Wedzinga, de atleet die in Groningen traint bij Regionale Talentencentrum, snelde zich naar een tijd van 57,32 seconden.

De 5000 meter was misschien wel het zwaarste onderdeel van de dag. De lopers hadden te maken met zware windvlagen waardoor het tempo flink werd afgeremd. Jan Bouwknegt en Leon van der Lans liepen beide in de eerste van twee series 5000 meter. Leon liep van start af aan op kop en probeerde zich naar een tijd van 15.50 minuten te lopen. Helaas had hij niemand waaraan hij zich kon optrekken en moest daarom vooral tegen zichzelf lopen. Van der Lans heeft iedereen uit zijn serie minstens één keer ingehaald, maar was ondertussen ook vermoeid door de zware omstandigheden waarin gelopen moest worden. Uiteindelijk wist hij de laatste 200 meter nog wel een eindsprint in te zetten waardoor hij uiteindelijk in een tijd van 16:22,37 over finish kwam. Jan Bouwknegt had het daarentegen iets beter getroffen. Hij kon lange tijd profiteren van het werk van de atleet uit Emmen, Niels de Rijk. Uiteindelijk wist Jan met nog een paar ronden te gaan een gat te slaan en kwam daarna vervolgens als tweede in zijn serie over de finish.

Het laatste onderdeel voor de mannen was de Zweedse Estafette. Dennis Jonker nam de positie in van startende loper. Dat betekend dat hij 400 meter moest gaan sprinten voordat hij het stokje aan Leon van der Lans mocht overgeven. Vlak voor de start kreeg hij nog het advies van Remco om voluit te gaan en niet in te houden. Dit advies was niet aan dovenmans oren gericht. Dennis liep zich uit de naad om zo hard mogelijk te sprinten. Na 300 meter zat hij er eigenlijk al door heen, maar hij wist echt de energie uit de puntjes van zijn tenen te halen om Leon te bereiken. Leon ging er vervolgens ook weer als een haas vandoor. Na een sprint van 300 meter bereikte hij Frank Bekkering. Die 200 meter moest lopen om de laatste loper, Sven Lovers te bereiken. Sven had dus de taak om de punten binnen te slepen. In een sprint van 100 meter lukte het hem om de ondertussen opgelopen achterstand ietwat terug te brengen. De vier heren pakte uiteindelijk 579 punten met hun tijd van 2:25,29.

Tekst: Remco Bos
Foto: Remco Bos