Arnhem – Met een betere bezetting dan vorig jaar heeft de vrouwen ploeg van HAC’63 dit jaar ruim 2000 punten meer behaald bij de start van de competitie dan in 2016. De dames zijn door hun goede prestaties terug te vinden op een zesde plaats in het klassement, met een puntentotaal van 4434.

Roosmarijn Drent maakte haar debuut bij de vrouwenequipe van HAC’63. De meisjes Junior B begon de dag met het onderdeel kogelstoten. Haar stoot van 7,77 meter leverde de ploeg 428 punten op. Ook Jozina Ernst had dit onderdeel op haar programma staan. Normaal mag Jozina met een 3 kilo kogel stoten. Maar doordat ze nu meedoet bij de senioren, moest ze weer een 4 kilo kogel wegstoten. Jozina kwam helaas niet verder dan 6,70 meter. Een afstand waar ze toch enigszins van baalt.

Linda de Jonge maakte haar rentree in het team van HAC’63. De Zuidwoldiger atleet is een specialist op de horde en op het onderdeel verspringen. Het is dus ook niet verwonderlijk dat toen ze weer begon met trainen bij HAC’63 dat ze gevraagd werd om deze onderdelen op zich te nemen. Alsof ze nooit weg is geweest snelde Linda over de horde naar de finish. Ze bereikte als eerste in haar serie de witte eindstreep. Haar tijd van 18,60 was daarna ook te veel voor de dames in de tweede serie 100 meter horden. Een mooie rentree dus. En ook het onderdeel verspringen ging haar verdienstelijk af. Ze kwam met een sprong van 4,52 meter net 1 centimeter te kort voor een vijfde plaats. Maar ondanks die ene centimeter kan ze met 558  punten terugkijken op een mooie prestatie.

Jozina Ernst deed een poging om de punten te pakken op het onderdeel discuswerpen. Het zat Jozina echter niet mee. Vooral de harde tegenwind maakte het de dames moeilijk. Menig discus werd door de wind teruggeblazen. Dit koste de werpers al snel 2 tot 3 meter, als het al niet meer is. Jozina kwam hierdoor tot een afstand 17,48 meter. Roosmarijn Drent mocht even later ook aantreden op dit onderdeel. Ook zij kreeg te maken met de harde wind. Maar ze wist ondanks deze lastige omstandigheden toch een worp van 20,89 meter te produceren. Hiermee pakte ze snel 90 extra punten voor HAC’63 mee.

Rond die zelfde tijd had ook het startschot van de 800 meter geklonken. Ilona Stille moest al snel 1 dame laten lopen maar wist zich vlak na de start wel een goede uitgangspositie te verschaffen. Lange tijd liep ze op een tweede plaats, maar ze werd wel de hele tijd op de hielen gezeten door Lisa te Molder van AVA’70. Ilona kon deze strijd net niet in haar voordeel beslechten, maar kan met een derde plek natuurlijk terugkijken op een uitstekende race.

Renate Hofstee nam de 100 meter en de 200 meter sprint voor haar rekening. De ploegleider van het team van HAC’63 kende op de 100 meter een uitstekende start. Ze schoot goed uit het startblok en snelde naar een tijd van 16,72. Hiermee wist ze een mooi aantal van 151 punten te verzamelen. Ook op de 200 meter liep Renate een goede sprintrace. Ze wist hier zelfs nog meer punten te pakken dan op haar 100 meter. Haar tijd van 34,56 leverde namelijk 241 punten op.

Tussen beide sprints door mochten Ilona Stille en Eline Zomer ook starten op de 400 meter. Beide dames startte in de laatste van drie series 400 meter. En ze gingen lange tijd mooi gelijk op. Op het einde was het echter Eline Zomer die er nog een eindsprint uit wist te persen. Zij wist daardoor met haar tijd van 1:09,26 528 punten bij te schrijven.

Nadat Eline weer op adem was gekomen verscheen ze een uur later samen met Jozina Ernst ook aan de start van de 3000 meter. Het zou een pittige race worden want de wind zorgde ervoor dat het tempo flink terug werd gehouden. De nummers één en twee waren Eline al snel kwijt. Maar Eline heeft zich knap in de race gehouden. Ze heeft de hele race op eigen kracht moeten lopen zonder mogelijkheden om even uit de wind gehouden te worden. Uiteindelijk kwam ze in exact 12 minuten over de finish. En als we zeggen exact 12 minuten dan hebben we het over een tijd van 12:00.00. Jozina moest ook de hele race in haar eentje lopen. Zij kwam uiteindelijk in een tijd van 15:27,27 over de eindstreep.

Het laatste onderdeel dat de dames moesten afronden was de Zweedse estafette. Eline Zomer die liep zich als startende loper helemaal kapot op de 400 meter. Na haar sprint zat ze er echt even helemaal door heen. Maar ze had haar ploeg hiermee wel een goede uitgangspositie verschaft voor de rest van de estafette. Ilona Stille nam het stokje van Eline over, zij gaf deze vervolgens na een sprint van 300 meter over aan Linda de Jonge. Voor Linda was het even wennen om als derde loper aan een estafette deel te nemen, ze was altijd gewend om te starten. Maar een goede wissel op Linda zorgde ervoor dat de dames meer en meer tijd wonnen. De laatste wissel, van Linda op Roosmarijn Drent, ging bijna mis. Maar beide dames wisten zich goed te herstellen waardoor Roosmarijn de laatste 100 meter kon afmaken. De dames werden met hun tijd van 2:48,04 vijfde op dit onderdeel.

Tekst: Remco Bos
Foto: Remco Bos