Afgelopen dagen waren er weer vele wedstrijden te vinden die de aandacht hebben getrokken van onze leden. Op Koningsdag werd er bijvoorbeeld in Beilen gelopen tijdens de Koningsloop. Maar ook buiten de landsgrenzen waren de leden van HAC’63 actief.

Beiler Koningsloop, donderdag 27 april

Op de dag dat onze vorst zijn vijftigste verjaardag vierde, werd er in Beilen de vierde Koningsloop georganiseerd. Dit jaar was het voor het eerst ook onderdeel van het Loopcircuit Noord Drenthe, dus er stond sowieso een sterk deelnemersveld aan de start.

Als eerste werden er een aantal jeugdlopen gehouden. Een daarvan was de 1350 meter voor meiden tussen de 11 en 13 jaar. Hier liep Milou Karssies naar een mooie vijfde plek voor HAC. Op de jeugdloop van 2700 meter werd er ook goed gelopen door de meiden. Het kwam aan op een eindsprint voor de overwinning. Hierbij moest Kike Velting het helaas afleggen, en werd zij met 10:00, dezelfde tijd als de winnares, tweede. Joyce Kats werd met 11:50 vijfde. Bij de jongens op dezelfde afstand mist Wouter de Roo net het podium. Hij werd vierde in 10:16. Tim van Es en Giel Kerssies werden respectievelijk zesde in 10:38 en zevende in 12:11.

Vervolgens stond de vijf kilometer op her programma. Zowel bij de mannen als de vrouwen was er een overwinning voor HAC. Job IJtsma liep daarvoor 16:43, en Ine Strijker liep 18:47. Bij de mannen waren plaatsen zes, zeven en acht ook voor HAC; Jerome Corba, met 18:27, Marco Lok, met 18:49 en Jan ten Cate, met 19:00, eindigden op deze plekken. Verder werd Ilona Stille vijfde bij de vrouwen met 20:27.

Daarna was er de hoofdafstand van tien kilometer. Door de vele leeftijdsklassen waren er hier maar liefst vier podiumplekken voor leden van HAC. Harm Jan Martens was tweede bij de mannen senioren, in 33:36, Jannes Dolfing was derde bij de mannen 40-60, in 36:34, Sandra Medendorp was tweede bij de vrouwen 40-60 in 45:10, en Truus Luten was tweede bij de vrouwen 60+, in 51:06.

Wallenloop Elburg, donderdag 27 april

Als de concurrentie niet naar Erik Leusink komt, dan komt Erik Leusink wel naar de concurrentie. Wellicht was dit de gedachtegang van de topatleet van HAC 63, toen hij afgelopen Koningsdag afreisde naar het Gelderse Elburg. Leusink liep de kasseien uit de oude straten van de historische vestingstad, regelrecht naar de overwinning op de vijf kilometer. Hij deed dit in de strakke tijd van 16:02.

Dorp met Vaart Loop, Nieuw-Amsterdam, zaterdag 29 april

Door het Drentse dorp Nieuw-Amsterdam loopt een vaart. De plaatselijke loopgroep besloot dan ook niet moeilijk te doen met namen verzinnen, en zich vooral te focussen op het opzetten van een strak loopevenement. Daarom mochten lopers dit jaar alweer voor de derde keer meedoen aan de Dorp met Vaart Loop.

Er was hier bij de jeugdlopen al direct een overwinning voor een HAC-atleet. Tess Kuhnen bleef met 3:46 haar concurrentie op de kilometer voor. Alwin Heijting en Eline Glas liepen tienmaal zover, maar dat hield hen niet tegen om ook als eerste over de streep te komen. Heijting bij de mannen in 32:47, en Glas bij de vrouwen in 37:33. Verder pakte Sander Kikkert ook een podiumplek. Zijn 17:57 was goed voor een derde plaats bij de mannen op de vijf kilometer.

Stadsloop Hattem & Veluwse Bron Run Emst

Rob van de Graaf loopt liever hard dan dat hij stil zit. Dat is een van de redenen waarom hij op 27 april de overwinning op de 10 kilometer van de Stadsloop in Hattem pakte, om vervolgens twee dagen later naar een knappe top tien klassering te lopen, bij de sterk bezette Veluwse Bron Run in Emst. Hier liep hij de zes kilometer.

Hermannslauf, Bielefeld(Duitsland)

Niet alleen Leusink was een tijdje onderweg naar zijn loopwedstrijd, ook Erwin Akkerman zat een tijdje in de auto. Akkerman kon wel wat meer vaart maken, aangezien hij over de grens ging, de autobahn op, richting Bielefeld, in Ostwestfalen-Lippe. Daar liep hij de 31,1 kilometer lange Hermannslauf. Hier deden enkele duizenden mensen aan mee. Akkerman wist zijn mannetje te staan in het internationale deelnemersveld, en werd uiteindelijk negende, na 1:58:24 gelopen te hebben over het heuvelachtige en slopende parcours.

Tekst: Hylke Brus
Foto: Neue Westfälische