Aarhus (Denemarken) – Afgelopen donderdag is het Deense Aarhus het Europees kampioenschap atletiek voor Masters van start gegaan. Namens HAC’63 komt Lamko Hulzebos uit voor Nederland. En zondag kwam Lamko voor het eerst in actie tijdens de vier kilometer cross country. De Zuidwoldiger atleet wist na 12.37 minuten als twaalfde de finishlijn te passeren.


De race werd vanwege een flinke hoosbui met bijna 40 minuten uitgesteld. Het natte parcours zorgde wel voor echte crossomstandigheden. Maar voor een lange afstandsloper zoals Lamko was het wel een lastig parcours. Vooral de frequentie van het aantal klimmen brak hem op, hoewel het qua hoogteverschil wel mee viel. Ook de aanwezigheid van een trap in het parcours maakte het voor Lamko er niet makkelijker op. Ondanks dat het parcours niet echt in het voordeel van Hulzebos was, waren er zeker kansen voor een podiumplaats voor de atleet van HAC’63. Met een tijd van 13.20 stond hij als vijfde genoteerd voor deze afstand.

Toen de zeventig mannen van start gingen op de cross country wist Lamko goed positie te kiezen. Bij het verlaten van de wielerbaan, moesten de atleten al meteen traplopen om op de rest van het parcours te belanden. En helaas voor Lamko was dit niet de enige trap die hij op zijn route naar de finish zou tegenkomen. Want nadat de atleten een stukje konden genieten van een vlakke, al dan niet drassige, ondergrond stond de volgende trap al weer op het programma.

Het waren voornamelijk korte, maar steile klimmen. En daar verloor Lamko veel tijd. Hoewel hij vanaf de start redelijk goed kon mee komen met de kopgroep, zag Lamko vooral bij deze trappen de koplopers op hem uitlopen. Een plaats in de top 10 leek daarmee steeds verder uit zicht te raken. Na vier rondes over het parcours mocht Lamko weer richting de finsih op de wielerbaan. De winnaar van deze afstand en dus Europees Kampioen was toen net over de finish. Voor de Zuidwoldiger atleet zat er op dat moment niets meer in dan de strijd om de twaalfde plaats. Deze strijd moest hij aangaan met de Spanjaard Juan Sempere Ruiz.

Uiteindelijk wist Lamko bij het passeren van de finish de Spanjaard met één seconde voor te blijven. Lamko is, ondanks zijn twaalfde plaats, wel tevreden met zijn race. De 12.37 is een mooie tijd en daarmee start het EK goed voor Lamko. De halve marathon, die later op het programma staat, heeft toch meer prioriteit voor de lange afstandloper. En hoewel de vorm nog niet optimaal is, laat de prestatie op de cross country in ieder geval wel zien dat er nog altijd vooruitgang in de ervaren atleet zit.

Tekst: Remco Bos
Foto: Wil-Inge Hulzebos