Aarhus (Denemarken)- HAC’63 atleet Lamko Hulzebos heeft het Europees Kampioenschap voor masters afgesloten met een bronzen plak op de halve marathon. Door de straten van het Deense Aarhus wist Lamko samen met Ton Bosgoed en Peter Mijsberg een derde plaats te bemachtigen in het landenklassement(50+). Lamko voegt hiermee opnieuw een medaille toe aan zijn indrukwekkende verzameling van eremetaal.

Nadat Lamko Hulzebos met een twaalfde plaats op de cross een zware start van het EK kende, besloot de Zuidwoldiger atleet om de 5 kilometer over te slaan en zich volledig te focussen op de halve marathon. Achteraf bleek dit dus de goede keuze te zijn aangezien het hem een Europese medaille opleverde. De start van de halve marathon vond plaats bij het stadion, voor de lopers was dit een ideale locatie omdat ze de eerste kilometer in een rechte lijn konden lopen. Daarmee werd voorkomen dat er bij de start meteen gevochten moest worden om op de ideale lijn te komen.  Daarna bracht het parcours de lopers, waaronder dus ook Lamko door de binnenstad van Aarhus en langs de haven weer terug naar het stadion waar de finish op de atleten stond te wachten.

Het parcours leek met slechts lichte hoogteverschillen in eerste instantie goed te doen. Toch was het parcours zwaarder dan het oogde. Een aantal scherpe bochten zorgden ervoor dat het tempo met enige regelmaat terug werd geschroefd. Daarnaast kregen de atleten af en toe te maken met tegenwind, dat vooral in het havengebied een zwaar obstakel kon vormen. Tot het vijftien kilometerpunt zat er een tijd van onder de 1 uur en 15 minuten in voor Hulzebos. Maar dit was ook het punt waar de atleten te maken kregen met de wind en ook Lamko kreeg het daar zwaar. Met nog zo’n zes kilometer te gaan had Lamko vooral een strijd met de Deen Claus Poulsen en de Zweed Fredrik  Tedborn. De twee Scandinaviërs wisten Lamko net voor te blijven en kwamen als vijfde en zesde over de finish. Meer dan een zevende plaats zat er voor Lamko dus niet in. En met de 1.15:37 wist hij ook net niet onder de 1.15 te blijven. Toch is Lamko tevreden met zijn tijd en prestatie.

Want met deze tijd was Hulzebos sneller dan zijn tijd waarmee hij nog geen half jaar geleden Nederlands Kampioen werd. Eén van zijn eerste reacties na de race was daarom dan ook dat hij op waarde geklopt was. Toch was het nog niet helemaal gedaan voor Lamko. Want ondanks dat hij individueel geen medaille wist te winnen, was de kans aanwezig dat hij in teamverband wel op het podium mocht verschijnen. Hij kwam namelijk als eerste Nederlander in zijn categorie over de finish. Het was dus afwachten wat de andere Nederlanders zouden doen. Ton Bosgoed was de eerste van zijn landgenoten die hij na 1.24:43 over de finish zag komen en niet veel later verscheen ook Peter Mijsberg in het stadion. De gezamenlijke tijd van de Nederlanders was 4.07:55 en daarmee eindigden ze op een mooie derde plaats achter gastland Denemarken en Duitsland. Daarmee kon Lamko het EK met een mooi resultaat afsluiten en zijn succesjaar een vervolg geven.

Tekst: Remco Bos