Breda – Afgelopen zondag vond in Breda de Singelloop plaats. Deze stratenloop is één van de bekendste en gezelligste hardloopevenementen in Brabant, met veel publiek en entertainment onderweg. Maar ook best een zwaar parcours met veel bochten en klinkers. En dit jaar was de halve marathon dus het decor voor het Nederlands Kampioenschap. Er deden vier atleten van HAC’63 mee aan deze halve marathon.

Rob van de Graaf was zaterdag al met de trein naar Breda vertrokken en kon de dag van te voren al het parcours en de start en finish verkennen. Zondag was hij ruim van te voren aanwezig bij de start, voor een goede voorbereiding. Echter werd door een incident de start helaas met ruim 20 minuten vertraagd. De goed ingedeelde startvakken waren ondertussen een rommeltje geworden. Na de rommelige start, waarbij Rob eerst tweede liep in zijn categorie Mannen 60+, ging Rob meteen op jacht naar de nummer één die net voor hem was gestart. Na drie kilometer wist hij zijn directe concurrent in te halen. Bij de doorkomst op vijf kilometer was zijn voorsprong opgelopen tot zo’n zes seconden. Elke kilometer wist de atleet van HAC’63 meer voorsprong te pakken, bij 10 kilometer was zijn voorsprong opgelopen tot een halve minuut. Op ruim 16 kilometer zag hij zijn concurrent aan de andere kant van de Singel en wist hij ook dat de voorsprong groot genoeg was. HAC’63 atleet de Graaf dacht ”dit ga ik niet meer weggeven” en kwam als eerste over de rode loper bij de finish. Goud voor hem op het NK Halve Marathon bij de Masters 60+ in een tijd van 1.23.04. Voor hem de twaalfde Nederlandse medaille en de kroon op een supermooi sportjaar in de categorie 60+.

HAC’63 atlete Lidia Meijer loopt het ene PR na het andere en ging ook in Breda van start op de halve marathon. Bescheiden als zij is, startte zij dit keer nog in het recreanten vak. Trainingsmaatje Aard van der Vinne besloot met haar mee te lopen, om haar te helpen naar een snelle tijd. Op tien kilometer lag zij nog mooi op schema voor een tijd onder de anderhalf uur. Tot ongeveer 15 kilometer liepen Aard en Lidia samen, maar toen kregen zij het beiden zwaar. Lidia kon het hoge tempo van het begin niet voortzetten, maar knokte door op het bochtige parcours. Zij werd tweede bij de vrouwen recreanten, met een mooi PR van 1.31.43. Ook Bram Veenboer startte bij de wedstrijdatleten en begon hard. Ook hij moest na 10 kilometer in zijn tempo toegeven, maar wist te midden van alle snelle atleten nog in 1 uur en 18 minuten te finishen.

Tekst Antien van der Vegt ism Rob van de Graaf

Foto’s gemaakt door Bjorn Pare (aangeleverd door Rob van de Graaf)