Dit weekend werden er natuurlijk weer hardloopevenementen georganiseerd. Met het milde weer konden er snelle tijd gelopen worden. Dit werd in het hele land gedaan door leden van HAC. Niet alleen in de omgeving van Hoogveen, maar ook tussen landelijke toplopers, tijdens een van de belangrijkste loopevenementen in de winter; de midwinter marathon van Apeldoorn.

Midwinter Marathon, Apeldoorn

Verreweg de belangrijkste wedstrijd die dit weekend gehouden werd, was de midwinter marathon bij Apeldoorn. Dit is een bijzondere wedstrijd in meerdere opzichten; het is het oudste nog bestaande Nederlandse hardloopevenement. Ook is er nog nooit een editie afgelast in de vierenveertigjarige geschiedenis, ondanks het barre winterweer tijdens enkele edities. Het parcours voert door de heuvelachtige en beboste omgeving van Apeldoorn, en eindigt op de historische Loolaan bij het centrum. Elk jaar komt een groot deel van de landelijke hardlooptop strijden om de overwinning. In al dit strijdgewoel wisten de HAC-atleten zich goed te handhaven.

De knapste prestatie kwam hier van Jacelyn Gruppen. De oud-Nederlands kampioene marathon wist een derde plaats uit het vuur te slepen op de afstand van acht kilometer. Ze had hier een voorsprong van meer dan een minuut op de nummer vier, en was overall ook maar liefst vijfendertigste. Haar tijd was een snelle 27:14, waarmee ze ook het snelste HAC lid was op deze afstand. Het volgende lid kwam twee minuten later over de streep, en dat was Jannes Dolfing. Hij werd met een tijd van 29:12 tweeënzestigste van de meer dan vijfduizend deelnemers. Vlak daarachter finishte Arjan Gruppen, op een honderd vijftiende plaats in 31:35. Ine Strijker liep 31:52. Met deze strakke tijd liep ze naar een mooie tweeëntwintigste plek bij de vrouwen.

De hoofdafstand was de Asselronde van vijfentwintig kilometer. Dit was ook de langste afstand die gelopen kon worden. Bert Karssies snelde over de straten naar een tijd van 1:38:58, en een vijfenvijftigste plaats, van de bijna tweeënhalfduizend deelnemers. Evert Jansen, Nicole Megens en Nienke Scharroo waren de daaropvolgende HAC atleten, met tijden van respectievelijk 1:48:49, 2:31:43 en 2:31:44. Die uitslagen waren goed voor een honderden tweeënzeventigste plek bij de mannen voor Jansen, en een 464 en een 465 plek voor Megens en Scharroo bij de vrouwen. Er werd ook nog een tussenafstand van tien Engelse mijl, oftewel 16 kilometer, georganiseerd. Beste HAC lid hier was Erik Tibben, 645 van de meer dan vijfendertighonderd deelnemers, met 1:17:53 als eindtijdtijd.

ACO van Elderen Crossloop, Ommen

Elke winter worden er bij Ommen de ACO van Elderen crosslopen gehouden, een serie van een aantal wedstrijden, waarbij aan het einde een totaalklassement wordt opgemaakt. Deze vinden plaats in de bossen op slechts enkele meters naast de atletiekbaan van ACO Van Elderen. Afgelopen zaterdag werd er zo’n cross gelopen. De beste prestatie werd neergezet door Eline Glas, zij wist de vijf kilometer te winnen in een nieuw parcoursrecord. Zowel Dave Hulzebos bij de mannen als Ilona Stille bij de vrouwen grepen net naast het podium. Beide eindigden op een vierde plaats, Hulzebos met een tijd van 17:59, en Stille met een tijd van 23:20. Ook op de 10 kilometer werd er een prijs gepakt door een HAC-atleet; Cathy van Es-Bode liep met 46:47 naar een tweede plaats in de categorie vrouwen veertig plus.

Suikerbiet Trailrun, Lemelerveld

In de mooie, bosachtige en heuvelachtige omgeving van de Lemelerberg werd er zondag ook een trailrun georganiseerd. Er werden een elf en een vijfentwintig kilometer wedstrijd georganiseerd. Brenda Zomer en Ingrid Kollen deden als enige HAC leden mee aan dit evenement. Zij liepen gezamenlijk naar een negende en tiende plek, beide in een tijd van 58:40.