Soest – De Sylvestercross in Soest op oudjaarsdag was op voorhand een nat en winderig dagje maar gelukkig viel het ‘s morgens tijdens de wedstrijden van de jeugd erg mee. Wel was het parcours erg nat en blubberig, maar wel voor een ieder gelijk.

Vijf jeugd atleten gingen al vroeg met hun trainer en een paar ouders richting Soest waar ze rond negen uur arriveerden. Kike Velting mocht de spits afbijten voor haar 2000m. Ze kwam in een groot sterk bezette veld redelijk goed weg na wat druk en trek werk. Halverwege had Kike wel een kleine terugslag en zakte het tempo een beetje terug. Toch wist ze op dit drassige parcours een mooie 9.00 neer te zetten al was ze hier zelf niet helemaal tevreden mee.

Bij de jongens D kwamen Wouter de Roo en Tim van Ess aan de start voor hun 2000 meter en ook hier weer veel drukte bij de start om goed voorin weg te komen. Beide atleten lieten zich niet wegdrukken en kwamen goed weg. Wouter was iets sneller weg dan Tim maar beiden wisten zich goed te weren in dit grote veld atleten Wouter liep een mooie vlakke wedstrijd en zette een keurige tijd van 8.14 min.  neer en werd hiermee vierentwintigste  op 1 min van de winnaar. Dat zegt wel wat over het deelnemers veld als er zoveel binnen één minuut weten te finishen. Tim volgde op 20 seconden dankzij zijn altijd sterke eindsprint.

Job IJtsma en Ephrem Been mochten hun krachten tonen bij de jongens A op de 6000 meter. Nog steeds was het droog en voor het publiek aantrekkelijk om te blijven kijken naar deze drie ronden lange wedstrijd. Job was super goed weg maar al na één ronde gaf hij aan iets te snel te zijn vertrokken. Maar net als tijdens het NNK in Appelscha wist hij zich in de tweede ronde weer heel goed te herstellen om in de laatste rond gewoon het tempo goed vol te houden. Een top tien klassering had Job in zijn hoofd maar dat werd een elfde plaats. Neemt niet weg dat hij in dit ijzersterke internationale veld en super zwaar parcours een hele mooie tijd neer wist te zetten van 22 min en 11 seconden. Ephrem Been wist net als in Appelscha goed te volgen en hoefde weinig toe te geven al had ook hij het halverwege wel even zwaar. Met zijn negentiende plaats was Ephrem wel tevreden. Trainer Jan ten Cate was toch aanwezig en deed bij de mannen 55+ nog even mee op de 8000 meter waar het bij de start nog droog was maar gaandeweg de wedstrijd werd het natter en natter maar wel bleef hij een vlakke race lopen en wist met 38.30 min een elfde plek in zijn categorie te pakken.

Tekst: Jan ten Cate