Appelscha – Voor de jaarwisseling werd in Appelscha de Noord Nederlandse kampioenschappen cross georganiseerd. Een zestal atleten van HAC`63 aanwezig wisten hier het podium te betreden. Bij de pupillen wist Lieke Snoeken op de kilometer een mooie zesde plaats te bemachtigen. Ze liep deze afstand in 5 minuten en 21 seconden. Daarmee zette ze het begin van een reeks mooie prestaties van atleten van HAC’63 neer. Job IJtsma en Sharon Steenbergen wisten zelfs met overmacht de titel te bemachtigen.

Sharon beet de spits af en ondanks haar toch ietwat voorzichtige start wist zij al vrij snel op te rukken naar voren en het duurde niet lang voordat zij als eerste dame liep. Deze koppositie gaf Sharon niet weer uit handen en wist zo`n kleine 15 seconden bij de nummer twee op deze 1400 meter weg te lopen en te finishen in 5.31 min en zo de titel te bemachtigen. Wouter de Roo moest om 14.30 uur aantreden voor zijn 2000 meter en ging zeer voortvarend van start. Dit om goed weg te kunnen komen op het toch drassige parcours. Dit lukte prima en wouter wist zijn positie goed vast te houden. De eerste plaats was iets te hoog gegrepen al was het verschil niet zo heel groot, slechts 16 seconden moest hij prijs geven op de nummer één. Wel wist hij de nummer drie achter zich te laten en zo pakte Wouter met een mooie tijd van 7.08 mooi het zilver. Nick Kerkhof moest weer een kwartier later aantreden voor de 4000 meter en ook Nick kwam goed uit de startblokken. Wel moest hij gaandeweg de wedstrijd iets inboeten qua snelheid, want dat de cross niet echt licht was moest hij wel erkennen. Uiteindelijk wist Nick knap zijn derde plaats vast te houden en zo met brons het podium te beklimmen.

Wat betreft de jeugd moesten Job Ijtsma en Ephrem Been de strijd bij de jongens A aangaan op de 6000 meter. Job wilde als tactiek eens flink snel van start gaan om zo zijn concurrentie al vroeg in de wedstrijd uit te schakelen. Dit lukte in eerste instantie vrij goed maar na de eerste van drie ronden werd het al vrij moeilijk en moest hij in de tweede ronde zich toch even herstellen. Dit lukte gelukkig prima en alleen Ben Stellingwerf, een senior moest hij laten gaan. Dankzij weer een ijzersterke laatste ronde en een goede eindsprint wist hij de titel bij de jongens A op te eisen in een strakke tijd van 19.38 min. Met deze eindsprint wist hij de rest van de senioren ook te kloppen en was het eigenlijk lastig om te zien wie er nu werkelijk jongen A was. Ephrem Been had dit wel goed in de gaten en wist dankzij een mooie vlakke race zich te verzekeren van zilver op deze afstand en zorgde zo samen met Job voor een mooi podium bij de jongens A. Bij de Masters verscheen één van de Mila trainers, Tom van Tellingen, en zijn vrouw Claudia aan de start van de cross. Tom startte op de 10 km en wist uiteindelijk zedse te worden in 41.12 min. Caudia die van start ging op de 6 km n deed dit zeer verdienstelijk en pakte met 27.09 het brons.

Tekst: Jan ten Cate
Foto: Toli Schanssema