Mario Hofstee fotografie

Afgelopen zaterdag 5 november stonden een vijftal atleten van de door Budget Bestrating en Runnersworld Hoogeveen gesponsorde ploeg van Hac’63 aan de start van een loodzware cross. De Lemelerberg vormde het decor voor de Gerrit Voortman Lemelerbergloop.

In het voorgaande weekend was er nog flink getraind door de selectie in de omgeving van Tecklenburg en hierdoor waren de atleten goed voorbereid op wat hen vandaag te wachten stond. Antien van der Vegt, Eline Glas, Kasper Bisschop, Harm-Jan Martens en Alwin Heijting verschenen aan de start van de ruim 10 kilometer lange hoofdafstand. Helaas kon Gert-Jan Stevens niet deelnemen i.v.m. luchtwegproblemen.

In deze hoofdafstand moesten er drie uitdagende ronden worden afgelegd over de Lemelerberg, waarvan de beklimming na 700 mtr een fikse kuitenbijter was.
Alwin is geen echte liefhebber van het betere crosswerk maar op basis van zijn recente prestaties op de weg mocht wel een topklassering van hem worden verwacht. Eline had in eerste instantie haar zinnen gezet op de korte cross maar besloot na overleg met Gerrit toch voor de lange cross te kiezen, in de hoop hier tegenstand te treffen. Kasper traint sinds kort mee met de ploeg en heeft al laten zien een trainingsbeest te zijn. Vorig jaar had hij ook deelgenomen en hij wilde zich graag testen. Harm-Jan houdt niet van de langere klimmen maar kan relatief gezien goed dalen, waardoor hij op bepaalde gedeelten van het parcours in het voordeel was. Antien is op de goede weg terug na blessureleed en zij kon zich meten met de beste dames. Direct na de start vormde zich een kopgroep was Alwin zich prima kon handhaven. Kasper en Harm-Jan leidden de achtervolgende groep. Eline nam vanaf de start al afstand van haar vrouwelijke concurrenten en bond de strijd aan met mannelijke lopers. Antien heeft veel ervaring met lopen op heuvelachtige parcoursen, dus zij wist prima hoe zij de eerste ronde moest doorkomen.

Na 2 kilometer sloeg de pech toe voor Alwin; een losse veter beroofde hem van zijn podium aspiraties. Snel strikken en de achtervolging inzetten was het devies maar het gaatje met de drie koplopers was geslagen en kon gaandeweg de wedstrijd niet meer worden dichtgelopen.
Kasper en Harm-Jan liepen min of meer de eerste 5 kilometer samen. Bij de tweede beklimming nam Kasper brutaal de leiding op het steilste stuk en Harm-Jan moest alle zeilen bijzetten om niet op achterstand gelopen te worden. Na circa 6 kilometer gaf Harm-Jan gas in de afdaling en deze tempoversnelling was Kasper te machtig.

Eline liep onbedreigd op de eerste plaats bij de dames. Hierdoor kon ze haar eigen wedstrijd lopen en in haar eigen tempo de verschillende klimmen en afdalingen afleggen. Zij wist in een prima eindtijd van 46’13 de wedstrijd op haar naam te schrijven en hiermee maakt ze duidelijk dat ze niet alleen op de weg maar ook in de cross een atlete is om rekening mee te houden. Antien liep op routine naar een prima 6e plaats en finishte in 52’15. Hiermee toonde ze aan de weg naar boven zeker weer gevonden te hebben.

Harm-Jan had afstand genomen van Kasper en kwam nog dichterbij Alwin. Deze ging niet meer tot het uiterste en wist de wedstrijd als vierde te finishen in een tijd van 40’52, op de voet gevolgd door Harm-Jan, die een goed opgebouwde wedstrijd zag finishen in 41 minuten precies.
Kasper liep een dijk van een wedstrijd en finishte 41’32 als 6e. Een resultaat waar hij tevreden over mag zijn, al was hij zelf niet zo tevreden over zijn laatste twee kilometers.

Een schitterende herfstmiddag werd afgesloten met een flinke regenbui, waardoor de sportieve recreanten nog flink nat over de finish kwamen.

Fotografie: Mario Hofstee / www.mariohofsteefotografie.nl