De jaarlijkse marathon van Amsterdam was dit jaar toegewezen als het Nationaal Kampioenschap Marathon. Naast de wereldtop was er ook een sterke afvaardiging van HAC ’63 aanwezig. Twee van deze atleten, namelijk Lamko Hulzebos en Harmen de Vries keerden met een medaille huiswaarts.

lamko
Lamko Hulzebos met de zilveren medaille in het Olympisch Stadion

Waar voor de meeste atleten toch de eindtijd centraal staat, stond voor Lamko vooral een mooie klassering centraal. Weggegaan op een schema van 2:40:00 liep Hulzebos sterk, tot hij na 25 kilometer wat last van zijn linker achillespees kreeg. Met de lange termijn in zijn hoofd ging hij vanaf dat moment voor zekerheid. Op zijn verdere route door de binnenstad van de hoofdstad van Nederland kreeg hij van zijn trainer Gerrit Voortman te horen dat hij op koers lag voor een zilveren medaille bij de heren 45+ en dat er geen directe dreiging was om deze positie te verliezen. Hij forceerde dus verder niks, maar liep alsnog naar een zeer mooie tijd van 2:41:47. Hiermee voegde hij een zilveren medaille toe aan zijn toch al uitgebreide en imposante prijzenkast.

Harmen de Vries pakte ook een medaille, namelijk een bronzen plak in de categorie 50+. Voor Harmen is de prestatie misschien nog wel mooier dan voor menig andere medaillewinnaars. In juni heeft Harmen namelijk besloten vanwege gezondheidsredenen het wat rustiger aan te doen. Toch had hij nog één doel en dat was deelnemen aan een Marathon. Met zijn tijd van 2:48:39 hoefde hij slechts 2 andere Nederlanders uit de categorie 50+ voor zich te laten. En daardoor kon ook Harmen plaats nemen op het podium.