Afgelopen weekend werd het NK voor junioren in Bergen op Zoom gehouden. Namens HAC’63 waren een aantal atleten naar het zuiden van het land afgereisd om te strijden met de beste atleten van hun leeftijd. Hoewel er geen podiumplaatsen werden behaald, is er wel sterk gepresteerd door de jonge atleten van HAC’63.

Het NK begon op vrijdag met de 800 meter voor Wouter de Roo, hij moest zich zien te kwalificeren voor de finale. Hiervoor moest hij of bij de eerste twee atleten horen die de finish passeren of tot de tijdssnelsten behoren. Met een 1:59.02 kwam Wouter als derde over de finish De kans dat hij een dag later naar de finale zou mogen was met die tijd wel aannemelijk, maar met nog een serie te gaan kon hij nog niet te vroeg juichen. Maar gelukkig voor Wouter werd er in de laatste serie niet veel sneller gelopen waardoor hij een dag later zich mocht melden voor de finale. Bij een 800 meter finale komt echter meer kijken dan alleen snel lopen. Een beetje tactiek en positie kiezen speelt ook een rol, in dat op zicht kan een finale alle kanten op. Voorin was de strijd nog wel spannend, maar Wouter had het wel lastig en heeft zich helemaal leeg gelopen. Hij kwam als 10e en daarmee als laatste over de finish, maar zijn doel was, met het behalen van een finaleplaats, eigenlijk een dag eerder al bereikt.

Ook Lillian Lensen kwam vrijdag in actie op het NK. Dit weekend deed ze mee aan de onderdelen discuswerpen en kogelslingeren. Het NK begon voor haar met het onderdeel discuswerpen. Ze had eigenlijk gehoopt op een worp boven de 30 meter, maar helaas bleef ze in dat opzicht steken op 28,65 meter. Dit is uiteraard nog steeds een mooie prestatie aangezien ze hiermee haar persoonlijk record toch wist aan te scherpen. Het leverde haar ook een 13e plaats op. Een dag later mocht Lillian nog een keer aan de bak. Ook met Kogelslingeren had ze graag over de 30 meter willen komen, maar ditmaal moest ze genoegen nemen met een afstand van 29,20 meter. Een afstand die haar de 11e plaats opleverde.

Maar voor de familie Lensen was het weekend nog niet voor bij, ook Mariëlle, mocht meedoen aan de nationale kampioenschappen. Mariëlle had met de 1500 meter en de 5000 meter een pittig programma voor de boeg aangezien beide onderdelen op de zondag vielen.  Om 10 uur in de ochtend, voor de warmte aan, mocht ze aan de start verschijnen van de langste van de twee afstanden. Zoals je van een NK wedstrijd mag verwachten was het een sterkbezet deelnemersveld met meiden die tot wel twee minuten sneller zijn dan Mariëlle. Ondanks dat het als 9e en laatste over de finishlijn kwam. Kan ze terugkijken op een ijzersterke prestatie. Ze wist haar eigen record met bijna ene halve minuut te verbeteren.  Ook op de 1500 meter wist Marielle zich zelf te verbeteren, maar wederom moest ze genoegen nemen met een 9e plaats.

Ook voor Eline Gerritsen lag er een nieuw persoonlijk record in het verschiet. Eline had zich gekwalificeerd voor het onderdeel hink-stap-springen en had hierbij als doel gesteld om ruim over de 10 meter te springen. Alle drie haar pogingen waren over de 10 meter, maar het was vooral haar tweede sprong die haar dichtbij de finaleronde bracht. Haar sprong van 10.25 meter net aan genoeg om hiervoor in aanmerking te komen. Echter wisten 3 atleten in de laatste poging over Eline heen te gaan, waardoor ze als 11e het kampioenschap afsloot.

De laatste deelneemster die in actie kwam was Nina de Haes op het onderdeel hoogspringen. Eerder dit jaar wist Nina haar persoonlijk record op 1.60 meter te zetten en hoewel ze dit zeker aankan, loopt het de laatste tijd iets minder en blijft ze vooral op 1.55 meter steken. Het doel voor het NK was daarom ook om toch echt weer een keer over de 1.60 te spingen.  De eerste ronde, op 1,53 meter verliep zonder veel problemen. Maar op 1.58 meter werd het toch wat lastiger. Na 3 foute pogingen lag ze uit de race en was de 1,53 meter dus de prestatie waarmee ze uiteindelijk de tiende plaats wist te bezetten.

  

 

tekst: Remco Bos  foto’s met toestemming