Athene/Valencia – afgelopen weken werden er weer een aantal mooie marathons in Europa gelopen. En dat de marathon een grote aantrekkingskracht heeft op lopers, blijkt wel uit het feit dat twee leden van HAC’63 naar het zuiden van ons continent zijn afgereisd om daar de marathon te kunnen lopen. Op 12 november ging Truus Luten van start op de marathon in Athene en afgelopen weekend was het eindelijk zover voor Jeroen-Pieter van der Vliet, hij kon van start gaan op de marathon van Valencia. 

Athene(Griekenland) – Griekenland is toch wel zo’n beetje de bakermat van het atletiek. Denk bijvoorbeeld aan de Olympische spelen. Maar ook de Marathon heeft een geschiedenis dat gelinkt is aan de Griekse geschiedenis. Het verhaal ging namelijk dat een Griekse soldaat van Marathon naar Athene is gesneld, nadat de Grieken de slag om Marathon hadden gewonnen. Of dat helemaal waar is laten we in het midden, en het was ook pas eeuwen later dat de Marathon een atletiekonderdeel werd. Toch is het een mooi verhaal, zoek het maar eens op.   

De Marathon van Athene is daardoor eigenlijk de enige echte marathon. Deze start in de plaats Marathonos, zoals het plaatsje tegenwoordig heet, en finisht in Athene. Namens HAC’63 liep Truus Luten-van Overbeek dit jaar mee in de 35ste editie van deze marathon. Het weer was met 20 graden een stuk warmer dan het hier in Nederland het geval was. Maar ik denk niet dat Truus daar last van had. Ze ging in ieder geval welvarend van start en kwam binnen een half uur door op de de eerste vijf kilometer. Een zeer nette doorkomsttijd voor iemand die meestrijd in de categorie 60+. En vergeet ook niet dat het geen gemakkelijk parcours is, de vele klimmen en steile dalingen maken het toch een pittige marathon. En dat was ook te zien aan haar doorkomst tijden. Op de 10 kilometer wist ze nog onder het uur te blijven, daarmee liet ze geen verval zien. Maar na de 10 kilometer begonnen ook de meeste klimmen en dalingen in het parcours te komen. En dat had invloed op haar tempo, op de 15 kilometer kwam ze door in iets meer dan anderhalf uur. En op halverwege de race kwam ze door in 2 uur en een kwartier. Maar naarmate de race vorderde wist Truus weer terug te komen op haar begin tempo en liep zo weer iets meer dan 6 minuten per kilometer. Het zorgde ervoor dat Truus in een tijd van 04:34:38 de eindstreep van de Marathon van Athene wist te passeren. Daarmee werd ze netjes 13e in haar categorie.

Valencia(Spanje) – als je Jeroen-Pieter van der Vliet volgt op social media, dan kon je er bijna niet om heen. De marathon van Valencia stond op zijn agenda met rood omcirkeld. Bijna een half jaar lang stonden al zijn trainingen in het kader van Valencia, en afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Het startschot van de marathon klonk en Jeroen-Pieter was erbij. 

Net als Truus had Jeroen-Pieter te maken met lekkere weersomstandigheden. Maar het parcours tussen beide marathons is niet te vergelijken. De Marathon van Valencia is een overwegend vlak parcours. De klimmetje waar Truus met te maken kreeg, zaten dus niet voor Jeroen-Pieter in het verschiet. Het parcours van de Marathon van Valencia bleef ook binnen de stad Valencia en kwam langs enkele historische plaatsen die de stad rijk is. Jeroen-Pieter had zich in ieder geval voorgenomen om onder de drie uur te finishen. En de omstandigheden en het parcours leken daar dus ideaal voor.

Hij had ook meteen het juiste tempo daarvoor te pakken. Op het vijf kilometer punt wist hij in 21:21 minuten door te komen. Dat betekende dat hij een tempo te pakken had van 4:16 minuut per kilometer. Maar als hij dit tempo zou vast houden dan zit er net geen tijd onder de 3 uur in voor Jeroen-Pieter, het was dus noodzakelijk voor hem om het tempo op te schroeven. En geleidelijk aan lukte hem dat ook. Op het tien kilometerpunt liep hij 4:14 minuut per kilometer, en halverwege de wedstrijd was het tempo nog verder opgelopen naar 4:11 minuut per kilometer. En met 1.29;04 als doorkomsttijd leek het doel van Jeroen-Pieter dus ook binnen hand bereik. Maar in de volgende 4 kilometer liet hij een verval zien, zijn tempo liep wat terug en kwam weer uit op 4:14 minuut per kilometer. Ik weet niet of Jeroen Pieter dit zelf ook door had, maar vanaf dat moment wist hij zich wel te herpakken en de snelheid weer op de schroeven. Met een laatste kleine dip rond het 35 kilometerpunt wist Jeroen zijn tempo nog verder om hoog te gooien. En dat zorgde ervoor dat Jeroen-Pieter van der Vliet met een tijd van 2.57:23 zijn doel heeft weten te behalen.

Tekst: Remco Bos