In 2018 worden de Europese Kampioenschappen Cross gehouden in Nederland. Volgend jaar zullen deze kampioenschappen plaatsvinden op Safaripark Beekse Bergen in Tilburg. Vandaar dat de locatie van de Warandeloop dit jaar gewijzigd is  van de Oude Warande naar de Beekse Bergen. Vanuit HAC’63 reisden dit weekend 5 jeugdatleten af naar Tilburg om zich te meten met de beste atleten van Nederland.

Op zaterdag konden de jeugdatleten deelnemen aan wedstrijden voor pupillen en junioren. Deze wedstrijden zijn onderdeel van de Nationale Jeugd Crossdag. Kike Velting mocht het spits afbijten namens HAC’63. Zij startte bij de meisjes junioren C 1e jaars en moest één kleine rondje en twee grote rondes afleggen op het crossparcours, totaal goed voor 2,3 kilometer. Kike hield zich goed staande in het sterke deelnemersveld en finishte knap als 15e in 7 minuten en 49 seconden. Hierna was het de beurt aan Wouter de Roo en Tim van Es. Zij liepen bij de jongens junioren C 1e jaars 2,7 kilometer. Zowel Wouter als Tim vochtten voor iedere plek in het veld. Dit resulteerde in een 14e plaats voor Wouter in 8.39 minuten en een 25e plaats voor Tim in 9.08 minuten. Totaal liepen er ruim 60 atleten in deze categorie. Wouter en Tim hielden zich dus meer dan goed staande in hun eerste grote wedstrijd op Nationaal niveau.

Op zondag was de Warandeloop het decor voor de Internationale crossgala’s die deel uitmaken van het Nationaal Crosscircuit. Zowel Iris Velting als Job IJtsma stonden aan de start bij de junioren A. Iris liep bij de meisjes 4,3 kilometer. Haar 17 minuten en 5 seconden was goed voor een 17e plaats. Job eindigde bij de jongens één plaats hoger. Hij liep de 6,3 kilometer lange cross in 21 minuten en 40 seconden. Beide atleten zijn hiermee het cross-seizoen goed van start gegaan en keerden weer met extra ervaring huiswaarts.

Tekst: Jacelyn Gruppen
Foto: Cathy van Es