Schoorl -afgelopen weekend stond het NK 10 kilometer op het programma. Veel atleten van HAC’63 zijn zondag afgereisd naar Schoorl maar er waren ook al enkele atleten vrijdag al naar Schoorl afgereisd om het parcours te verkennen. Er werd goed gelopen en dat resulteerde in een aantal mooie prestaties. Vooral het zilver van Iris Velting en het brons van Ine Strijker springen hierbij in het oog.

Zilver voor Iris Velting bij junioren
Iris Velting liep de 10 kilometer voor de eerste keer. De eerste 5 Km ging te langzaam, maar ze wist in de tweede helft van de racete versnellen. De tweede 5 KM ging liep ze daardoor ook een minuut sneller.Uiteindelijk kwam ze net te kort voor de eerste plaats. Ze werd knap tweede in een tijd van 38.34. Ondanks dat ze zilver had gewonnen was ze toch enigszins teleurgesteld omdat er voor haar gevoel meer inzat. Ook de bij de jongens waren HAC’63 atleten waar te nemen in het deelnemersveld. Jan Bouwknegt kwam als 11e over de eindstreep in een geweldige tijd van 33.46 minuten. Hij liep echt op een paar tellen na, een top tien klassering mis.  Ook voor Nick Kerkhof was het een debuut op de 10 kilometer. Hij kwam een seconde later binnen dan Iris en daarmee werd daarmee 19e in het klassement bij de jongens.

Vierde plaats voor Jacelyn Gruppen
Bij de wedstrijd dames was het een spannende strijd in een sterk deelnemersveld. Susan Krumins liep direct bij de start weg en werd overtuigend Nederlands kampioen. Kim Dillen maakte een gaatje na de eerste kilometer al en werd uiteindelijk tweede.De strijd om het brons was vanuit het oogpunt van HAC’63 een stuk interessanter. Jacelyn Gruppen streed daar namelijk met 6 andere dames voor de derde podiumplaats. Er vielen steeds meer dames af en uiteindelijk bleef Jacelyn samen met Jasmijn Lau over en ze streden samen om het brons. In het slot van de race moest Jacelyn in een scherpe bocht een klein gaatje laten en juist daar maakte Jasmijn het verschil. Ondanks dat Jacelyn een sterke race liep, werd dat helaas net niet beloond met een medaille. Ze werd uiteindelijk knap 4e in een tijd van 34.06 min.

Brons voor Ine Strijker
Ine Strijker was zeer goed voorbereid en stond fit en sterk aan de start. Dit was haar 10 KM piekmoment. Bij de eerste lange klim moest ze al wat tijd inleveren maar pakte hierna de race weer goed op. Helaas vielen de klimmetjes wat zwaar en ze liep niet helemaal zoals gehoopt. Vanaf 7 kilometer kon ze in een groepje blijven lopen. Uiteindelijk kwam Ine Strijker als derde dame in de categorie 40+ over de finishlijn in een knappe tijd 40.30. Ze is natuurlijk ontzettend blij met deze bronzen medaille op het NK.

Heren
Jannes Dolfing liep de 10 kilometer in het klassement van de heren 50+. De Ruiner atleet werd knap 11e met een tijd van net binnen de 38 min, waar hij zeer tevreden over was. Jan ten Cate ging ook van start op het NK. Hij liep mee bij de heren 55+. Voor Jan zat er een mooie 16e plaats in het verschiet met een eindtijd dat net onder de 45 minuten lag. Oud-HAC’63 Rob van der Graaf werd overigens derde in deze categorie.

Alwin Heijting verovert podium op de 30 KM
De 30 km maakte geen onderdeel uit van het NK. Maar ook op deze afstand deden wel buitenlanders mee en een aantal Nederlandse toppers. Alwin Heijting was één van de atleten die van start ging op deze afstand. Direct vanaf de start kwam hij in een mooi groepje met twee Belgen en een Hagenees. Inmiddels regende het flink. De begin fase verliep sneller dan gepland en gelukkig werd er ook veel samengewerkt in dit groepje. Voor Alwin werd het uiteindelijk een harde strijd met de Belgen. Na 20km gingen de Belgen gas geven en kwam hij vervolgens in een eenzame strijd terecht. Hij kon zijn tempo wel redelijk strak blijven volhouden en de laatste 3 kilometers moest hij meer slingeren tussen de halve marathon lopers, maar dat gaf hem anderzijds ook wel vleugels. Zo kwam hij uiteindelijk, achter de Belgen, als derde over de finish in een eind resultaat 1.42.12. Ook Arjan Gruppen liep deze afstand, voor hem zat er een mooie vijfentwintigste plaats in bij de mannen 35+ toen hij de finishlijn passeerde.

Tekst: Gerko de Roo
Geredigeerd: Remco Bos
Foto: organisatie Groeten uit Schoorlrun