Lengerich (Duitsland)- Afgelopen weekend was een grote groep atleten van HAC’63 onder leiding van trainer Jan ten Cate op trainingsweekend in Duitsland. Vrijdagavond reisden zij af naar Ibbenbüren om zaterdag van start te gaan in de Teutolauf, een wedstrijd van 29 km met zo’n 600 hoogtemeters. Het was ook mogelijk om een kortere versie van 12 kilometer te lopen met circa 150 hoogtemeters.

Eerst leken de weersomstandigheden niet zo gunstig, maar uiteindelijk werd het vlak na de start droog. Het parcours lag er goed bij. Erik Leusink uit Punthorst wist al twee eerdere edities op zijn naam te schrijven. Dit keer ging hij, net terug van een (trainings)vakantie, niet alleen voor de winst, maar ook voor een verbetering van zijn snelste tijd op dit parcours. Meteen na de start nam Erik al het initiatief en bepaalde het tempo. Er was één man die hem volgde, maar aan zijn ademhaling en pasritme te horen, merkte Erik al snel dat hij het zwaar had. Na circa 5 kilometer kon Erik in de eerste klim langzaam afstand nemen. Door vooral snel te dalen in het volgende deel, liep de voorsprong gestaag op. Zo’n vijf kilometer voor de finish wist hij dat een verbetering van zijn snelste tijd zeker binnen bereik lag. Met een sterk laatste stuk, was hij maar liefst ruim twee minuten sneller dan de vorige keren (1.46.05) en lukte het hem deze wedstrijd voor de derde keer op zijn naam te schrijven.

De mannen van het blauwe (Hypotheekcentrum) team waren ook present bij deze Teutolauf. Allen gingen van start op de langste afstand. Bert Karssies liet zien dat zijn topvorm nog steeds aanwezig is. In hoog tempo snelde hij naar de finish in een prachtige tijd van 2 uur en 5 minuten. Hij was maar liefst vijf minuten sneller dan in 2016 en het leverde hem een mooie derde plaats in zijn leeftijdscategorie op. Het gat met de andere blauwe mannen was groot. Jerome Corba daalde als een alpinist met als resultaat een mooie eindtijd van 2.16.10. Jan-Bart Kip, Frank Everts en Albert-Jan de Haan kwamen zichzelf onderweg tegen. Jan-Bart maakt als eerst een einde aan deze lijdensweg, na 2 uur en 22 minuten bereikte hij de finish. Frank leed nog 4 minuten langer pijn (2.26) en Albert-Jan mocht het langst genieten van deze prachtige omgeving (2.28). HAC’63 atleet Aard van der Vinne is altijd sterk in deze omgeving. Deze keer was hij snel gestart en moest dit in het tweede deel bekopen. Debutanten Rolf Koopman en Jeroen Thalen liepen een sterke race en finishten vlak na elkaar (respectievelijk 2.15.20 en 2.16.12). Jerome Corba was dit jaar met zijn 2.16.10 ruim twee minuten sneller dan in 2016.

Op de 12.2 kilometer was Arjan Gruppen de snelste atleet van HAC’63. Nadat hij dit zomerseizoen al liet zien steeds meer in vorm te raken, kwam hij na een sterke race op dit zware parcours na 50 minuten en 57 seconden binnen. Jan ten Cate had de afgelopen weken weinig kunnen trainen vanwege een kleine blessure, maar was net voor de Teutolauf weer fit. Met een tijd van 54 minuten, werd hij nog derde in de categorie 55+. Bij de dames ging Ilona Stille als snelste HAC’63-atlete weg. Milou Lendfers was iets behoudender gestart en kwam Ilona na circa vier kilometer achterop. Milou toonde zich sterk in de pittige klimmetjes en wist in de eerste klim gelijk al een gaatje te slaan. Na een snelle afdaling lukte het haar om in 56 minuten over de streep te komen. Hiermee was ze de snelste vrouw in de categorie 40+. Ilona Stille probeerde Milou nog lang te volgen, maar zwikte in de afdaling haar enkel een beetje. Zij wist toch nog ruim onder het uur te finishen (58.43). Hiermee werd zij tweede in haar categorie 30+. Gert-Jan de Haan was rustig gestart en haalde Ilona vlak voor de finish in. Hierna finishten Antien van der Vegt, Arie Prins en Jannes Heijnen.

Tekst: Antien van der Vegt
Foto: Teutolauf team HAC’63