West Terschelling – Het Waddeneiland Terschelling stroomde afgelopen weekend weer vol met atleten uit het hele land voor de Berenloop. Namens HAC’63 verschenen onder andere Jacelyn Gruppen en Erwin Akkerman met succes aan de start van de halve marathon. Beide atleten wisten als eerste in hun categorie over de finish te lopen. Jacelyn werd bij de mannen en vrouwen zelfs zesde overall. 

De wedstrijd heeft zijn opmerkelijke naam te danken heeft aan de avonturen van Willem Barentz. Voor de genen die niet weten wie dat is, een korte geschiedenisles. Barentz was een zeevaarder en afkomstig van het eiland Terschelling.  In de zestiende eeuw probeerde hij via het noorden naar Azië te varen. Maar dat avontuur faalde jammerlijk. Zijn schip raakte ingevroren bij het eiland Nova Zembla. Barentz en zijn bemanning wisten de winter rond de Noordpool te overleven door op ijsberen te jagen. Nu weer terug naar het heden. Want Erwin en Jacelyn wisten niet het podium te behalen door op ijsberen te jagen.

Erwin keerde terug op het eiland om zijn titel bij de mannen senioren te prolongeren. Vorig jaar wist hij de halve marathon in een tijd van 1:12:53 uit te lopen. Enkel bij de mannen 40+ liep Erik Negerman sneller dan Erwin. Dit jaar was het dus aan Akkerman om er voor te zorgen dat hij iedereen achter zich zou gaan houden. Hij ging in ieder geval goed van start en wist zich zelf van begin af aan een positie voorin te verschaffen. Wel kwam hij meteen een oude bekende tegen, Erik Negerman, zat ook  in de kopgroep. Beide heren bleven bijna de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt, maar uiteindelijk wist Negerman de tweestrijd weer in zijn voordeel te beslechten.  Opvallend was wel dat beide heren bijna twee minuten ten opzichte van vorig jaar inleverden. Dit kan te maken hebben met de harde tegenwind, die vooral op het strand erg zwaar was. Overall was er dus een tweede plaats voor Erwin, maar zijn tijd van 1:14:05 was wel de snelste tijd bij de mannen senioren. Hiermee heeft hij dus zijn titel weten vast te houden.

Ook Jacelyn Gruppen was met een doel naar het waddeneiland afgevaren. Zij wilde namelijk een aanval doen op het parcoursrecord bij de dames. Deze staat sinds 2011 op 1:16:36. Dat betekende wel dat Gruppen ten opzichte van 2016 ruim drie minuten moet zien goed te maken. En gezien de harde wind, waar de mannen dus ook last van hadden, is dat op voorhand een lastige opdracht. Net als Akkerman wist Jacelyn van start af aan voor in het deelnemersveld te lopen. Doordat ze niet veel medestanders had bij de dames moest ze zich optrekken aan de mannen. En dat lukte haar ook redelijk goed. Jacelyn wist namelijk als eerste dame en zesde overall de finishlijn te passeren. Helaas was haar goede prestatie niet goed genoeg voor een verbetering van het parcoursrecord. Ze finishte namelijk in een tijd van 1:17:46 en daarmee kwam ze dus iets meer dan een minuut te kort. Maar dat Jacelyn de wedstrijd bij de dames domineerde is wel een understatement. Haar voorsprong op de nummer twee bedroeg ruim 7 minuten. Het laat zien dat Gruppen op dit moment in topvorm verkeerd en wie weet wat dat haar de komende periode brengt.

Tekst: Remco Bos
Foto: Bertha Bruggenkamp