Beste leden,

Sinds kort is er een samenwerking met het AZC in Hoogeveen. Dit loopt via Vrijwilligers Hoogeveen. Met deze samenwerking worden vrijwilligers vanuit het AZC ingezet bij klussen bij verenigingen. Ook met HAC’63 is er gevraagd naar een samenwerking.

Het doel is tweeledig: de bewoners van het AZC krijgen een zinnige dagbesteding en wij, als vereniging, krijgen helpende handen bij het onderhoud van de baan

Vorige week is de eerste proefmiddag geweest. Er is toen een begin gemaakt aan het onkruidvrij maken van de randen langs het kunstgras. Dat was een mooie start en de vrijwilliger, Bakary (ook aanspreekpunt voor bewoners van het AZC), een aardige man en zeer behulpzaam.

Hoe werkt het?

Onze klus (onkruid en groenonderhoud) verschijnt iedere week op een lijst met klussen in heel Hoogeveen.

Bewoners schrijven zich in op een klus. De klusaanbieder, in dit geval HAC’63, krijgt een bericht over het te verwachten aantal vrijwilligers.

Per middag, liefst 1 middag per week, komen er maximaal 6 vrijwilligers vanuit het AZC. Dit zijn meestal dezelfde personen op een klus, maar dat kan wel variëren.

Het wordt zeer op prijs gesteld als er ook vrijwilligers van HAC’63 er bij zijn. Dit is onder andere om onze taal te leren, maar ook om meer van elkaars cultuur en land te weten te komen.

De meesten spreken behoorlijk Engels en sommige spreken ook al een beetje Nederlands.

Goed om te weten:

Mensen vanuit het AZC kunnen soms een zeer heftige achtergrond hebben, zoals vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Vanuit COA worden deze mensen begeleid. Het kan zijn dat zij binnen de groep van vrijwilligers aanwezig zijn. Het kan dus zijn dat zij soms anders reageren op situaties dan dat wij zouden doen. Houdt daar rekening mee.

De zinnige dagbesteding geeft het gevoel dat bewoners van het AZC iets nuttigs kunnen bijdragen aan de samenleving. Het is voor vele ook een mogelijkheid om even weg te komen uit de dagelijkse sleur.

Als voorzitter doe ik een oproep aan jou:

Kan je dinsdag of donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 en wil je meewerken aan een zinnige tijdbesteding van de bewoners van het AZC? Dan nodig ik je uit om je aan te melden.

Zit je nog op school en ben je beschikbaar op de dinsdag of donderdagmiddag, dan kan dit onderdeel zijn van de sociale stage.

Je aanmelding of vragen mag je sturen naar voorzitter@hac63.nl.