Amsterdam – Goede omstandigheden, een mooi deelnemersveld, één van de grootste marathons van Nederland; alle ingrediënten waren afgelopen zondag aanwezig voor een goede marathon voor lange afstandloper Bram Veenboer. Maar je moet het -ondanks een lange voorbereiding- nog maar wel even doen.

Helaas startte Bram niet helemaal vooraan in het stadion. Het gevolg was dat hij de eerste kilometers moest slalommen om iedereen in te halen. Dan blijft het lastig om echt in je ritme te komen, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. Met een paar tussensprintjes tussendoor, lukte het hem flink wat lopers voorbij te gaan. Zo gauw hij bij de Amstel was kon hij steeds meer van groepje naar groepje lopen. Wel was het een strijd tegen de straffe wind in en kreeg hij op de terugweg nog een frisse regenbui op zijn hoofd. Na 25 kilometer was het veld steeds meer uitgedund en kon de HAC’63 atleet steeds meer zijn eigen ritme lopen. Hij wist ook in de tweede helft zijn strakke tempo van net onder de 3.50 min/km goed vast te houden. Deels kon hij samenlopen met zijn broer Rik of deze bleef vlak bij hem in de buurt. De benen werden steeds zwaarder, maar bleven verbazingwekkend goed voelen. Zijn race was verbazingwekkend vlak en zelfs in de laatste kilometer wist Bram zelfs nog te versnellen. Hij liep maar liefst 4 minuten van zijn PR af en finishte in een tijd van 2 uur en 40 minuten.

Ook HAC’63 atlete Marian Booijnk snelde naar haar snelste tijd ooit op de marathon en bleef met haar eindtijd van 4.26 in Amsterdam ruim onder de 4 en een half uur. Hieruit blijkt wel dat haar dat wel ligt die lange afstanden.

Cor Stienstra van HAC’63 ging gelijk voortvarend van start. De eerste 20 kilometer gingen erg gemakkelijk met een mooi gemiddelde van ca. 5.30/per km. Daarna nam hij iets gas terug om de marathon lekker uit te lopen. Wellicht waren de eerste kilometers wat snel, want de benen werden zwaar en de welbekende man met de hamer kwam op 35 kilometer langs. Cor heeft de laatste kilometers flink afgezien, maar zijn supporters onderweg hielpen hem erdoor. Hij ging over de streep in een knappe eindtijd van 4 uur en 21 minuten.

Manon Vos ging ook met een zeer vlakke race van start, maar moest na 20 kilometer per kilometer steeds meer tijd toegeven. Ze wist dit keer helaas niet onder de vijf uur te blijven, maar liep desondanks de marathon wel knap uit. Zo zie je maar weer, op een goede marathon moet gewoon alles kloppen.

Tekst: Antien van der Vegt Foto: Bram Veenboer