Zoetermeer – afgelopen weekend werden de Nationale C en D Meerkamp georganiseerd in Zoetermeer. Op dit officieuze NK kwam ook Maaike Geerling in actie. Ze sloot het NK af met een vijfentwintigste plaats af en wist daarbij het clubrecord op de meerkamp te verbreken.

Maaike begon zaterdag met de 80 meter horden. Hier wist ze in de derde serie in 13,39 seconden de finishlijn te passeren. Hiermee eindigde ze op een gedeelde zevenentwintigste plaats. Maar bij de meerkamp gaat het niet om de plaatsen, maar om de punten. De 13,39 seconden leverde haar 547 punten op en daarmee maakt ze een goede start op het NK. Daarna was het tijd voor één van haar favoriete onderdelen, hoogspringen. Met een pr van 1.55 meter lijkt dit een onderdeel te zijn waar ze goed kan scoren. Maar helaas strandde Maaike op 1.45 meter. Niet slecht natuurlijk, maar het levert wel minder punten op. Maar met 582 punten weet ze wel na twee onderdelen de 1000 punten grens te passeren en lijkt daarmee op weg naar een nieuw puntenrecord.

Bij het kogelstoten en de 150 meter sprint wist Maaike respectievelijk 492 en 490 punten te scoren. Daarmee sloot ze de dag af met 2111 punten. Met nog drie onderdelen te gaan op zondag moet ze nog ongeveer 1350 punten scoren om het clubrecord op de zevenkamp te verbeteren. Qua positie in het klassement valt er weinig meer te winnen. De achterstand op de top 10 was al te groot en Maaike lijkt zich vooral op de positie 15 tot 25 te moeten richten.

Na een nacht rust, mocht Maaike zondag zich op maken voor de laatste drie onderdelen. Te beginnen met het onderdeel verspringen. In haar eerste poging kwam de Zuidwoldiger atleet tot 4.43 meter. Het was meteen ook haar beste prestatie en dat leverde haar 504 punten op. Vervolgens wist Maaike bij het onderdeel speerwerpen te verassen door 21,42 meter te werpen. Hiermee verbrak ze haar persoonlijk record met 3 meter. Speerwerpen is één van haar mindere onderdelen en daar kan je daardoor ook de meeste extra punten winnen. Deze drie meter levert haar zo 70 extra punten op die ze anders niet had gepakt. Het totale punten aantal wat ze voor speerwerpen kreeg was 351. Het betekende ook dat als Maaike meer 502 punten wist te scoren op de 600 meter, het laatste onderdeel van de zevenkamp, dat ze het puntenrecord zou gaan verbreken.

Maar makkelijk zal dat niet worden. De 600 meter is traditioneel één van de zwaarste onderdelen van de zevenkamp. Na tweedagen sprinten, springen en werpen is je lichaam behoorlijk vermoeid. Het scheelt wel dat Maaike een goede 600 meter kan lopen en daarmee heeft ze een voordeel ten opzichte van sommige andere meiden. Ze moet er in ieder geval voor zorgen dat ze onder de 1:53,00 blijft. En dat is precies wat Maaike deed, ze kwam namelijk in 1:50,66 over de streep. En dat was goed voor 538 punten, daarmee verbrak Maaike dus het clubrecord op de meerkamp en kan ze dus terugkijken op een geslaagd weekend.

Tekst: Remco Bos
Foto: Hetty Geerling