HAC’63-atlete Jacelyn Gruppen ging zondag 4 maart van start tijdens de 20 van Alphen. Deze wedstrijd over 20 kilometer geldt als dé openingsklassieker van het Nederlandse hardloopseizoen. Gruppen gebruikte de wedstrijd vooral als voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap halve marathon wat eind maart in Venlo gehouden wordt. Direct na de start was duidelijk dat de Tsjechische Eva Vrabcova te sterk was voor de HAC’63-atlete. Deze atlete deed in 2016 mee aan de marathon op de Olympische Spelen. Jacelyn Gruppen kwam terecht in een groepje mannen en haar Belgische concurrente Hanne Verbruggen. Na een goede eerste 5 kilometer zakte het tempo de tweede 5 kilometer iets vanwege de tegenwind, maar na 13 kilometer voelde Jacelyn zich sterk en liep ze weg uit de groep om zo de 2e plaats veilig te stellen. Na 1 uur 11 minuten en 39 seconden passeerde ze de finishlijn en kan ze terug kijken op een geslaagde test in aanloop naar het NK halve marathon.

Claudia van Tellingen op podium bij Rondje Goutum

Naast de 20 van Alphen, waren er meerdere langere wegwedstrijden afgelopen weekend. Tom en Claudia van Tellingen gingen van start op de 30 kilometer bij het Rondje Goutum in Leeuwarden. Dit leverde Claudia een mooie 2e plaats op bij de vrouwen. De 30 kilometer legde zij af in 2 uur 27 minuten en 19 seconden. Tom noteerde een tijd van 2 uur 11 minuten en 48 seconden en dit was goed voor een 11e plaats in het mannenveld.

Een drietal andere HAC’63-atleten reisden af naar Vorden voor de Achtkastelenloop en keerden huiswaarts met drie keer een 5e plaats. Jan ten Cate en Ilona Stille liepen de 10 kilometer in respectievelijk 43’20 en 44’22. Wil-Inge Hulzebos koos voor de halve marathon en ook zij werd knap 5e in haar categorie in een mooie tijd van 1 uur 47 minuten en 17 seconden.

Tekst: Jacelyn Gruppen
Foto: C. Paanakker