Apeldoorn – Het eerste kampioenschap van 2018 is van start gegaan. In de Omnisport in Apeldoorn zijn vrijdag namelijk de Nationaal Kampioenschappen Indoor van start gegaan. De Masters zijn de atleten die dit jaar het spits mochten afbijten in de strijd om de eerste nationale titels van 2018. Onder hen ook twee atleten van HAC’63, namelijk Harm-Jan Martens en Rob van de Graaf. En op de eerste dag van het kampioenschap waren beide atleten meteen succesvol.

Harm-Jan prolongeert titel 3000 meter

Vorig jaar maakte Martens zijn debuut op het NK Indoor. De ervaren atleet wist hier toen de nationale titel op de 3000 meter op zijn naam te zetten. Helaas voldeed hij toen niet aan de limiet voor een medaille waardoor Martens toch enigszins teleurgesteld huiswaarts keerde. Dit jaar keerde de 37-jarige atleet met een beter gevoel thuis. Harm-Jan kende namelijk een goede start en tot 2000 meter liep alles volgens de Hoogevener op rolletjes. Veel concurrentie had Martens niet op de 3000 meter. Met slechts één andere deelnemer in zijn leeftijdscategorie(35+) moest hij het voornamelijk hebben van de strijd met masters in de hogere leeftijdscategorieën.

En dat ging, zoals gezegd, lange tijd goed tot aan het 2000 meter punt. Op dat moment kreeg Harm-Jan Martens namelijk last van zijn ademhaling. Een vervelend probleem dat zijn oorzaak vindt in de droge lucht van de sporthal. De laatste kilometer, wat normaal gesproken één van de sterkste punten van de Hoogeveense atleet is, moest hij dus op karakter uitlopen. Dat hij daardoor weer buiten de medaille limiet is geëindigd had hij wel verwacht. De prolongatie van zijn titel op zich is al een mooi resultaat, en het feit dat hij de race op karakter heeft uitgelopen maakt hem een waardig kampioen. Medaille of niet, HAC’63 is trots op de prestatie van Harm-Jan die zich officieel de eerste kampioen van 2018 namens HAC’63 mag noemen.

Zilver voor Rob van de Graaf

Voor Rob van de Graaf kent de indoorhal in Apeldoorn nauwelijks nog geheimen. Als er één loper binnen HAC’63 zich een expert mag noemen op het lopen van indoor wedstrijden, dan is het Rob wel. Drie jaar geleden maakte hij zijn debuut op het NK indoor en sindsdien pakt hij iedere kans om indoor te lopen. Ieder jaar loopt Rob drie onderdelen op het NK, de 800 meter de 1500 meter en de 3000 meter. Dit heeft echter nog niet tot een podiumplaats geleid. Rob zal daarom ook vaak het advies gekregen hebben om zich te gaan richten op één of hooguit twee onderdelen. Want drie onderdelen in één weekend is natuurlijk wel zwaar. Maar Rob laat zich niet zomaar van de leg brengen en ook dit jaar gaat hij gewoon weer op drie onderdelen van start .

Foto: Harry van ’t Veld: Rob van de Graaf pakte zijn eerste NK indoor podiumplaats.

Ook voor Rob was de 3000 meter het onderdeel waar het NK mee begon. De 55-jarige atleet mocht in een nieuwe leeftijdscategorie starten en had daarbij met 5 atleten zeker zicht op een podiumplaats. Een tweede plaats moest er, op basis van zijn beste seizoensprestatie, zeker inzitten. Maar op een NK moet je het wel laten zien. En dat liet Rob zeker zien dit jaar. In een spannende race waarin hij al snel op een tweede plaats liep binnen zijn categorie (er liepen meerdere leeftijdscategorieën tegelijkertijd), moest Van de Graaf vooral letten op wat er achter hem gebeurde. De nummer één Henri Havinga van AV’40 liep steeds verder op hem uit, terwijl het gat met de nummer drie niet veel kleiner werd.

Maar na 3000 meter kwam Rob van de Graaf als tweede over de finish in een eindtijd van 10:27,77. Hiermee wist hij de nummer drie uiteindelijk 3 minuten achter zich te houden. Dat betekent ook dat Rob voor het eerst het podium mocht betreden op het NK Indoor. Een prachtige prestatie voor de Hoogeveense atleet die keurig in clubtenue de eer van HAC’63 hoog heeft gehouden. 

Voor Harm-Jan zit het NK er na vandaag weer op, voor Rob staan er nog twee onderdelen op het programma. De 800 meter die hij op zaterdag zal lopen en de 1500 meter die zondag van start gaat.

Tekst: Remco Bos
Foto: Max Kooijmans