Groningen – circa 800 sporters met een (verstandelijke) beperking, voornamelijk komend uit de provincie Groningen, Friesland en Drenthe namen het afgelopen weekend tegen elkaar op in verschillende sporten tijdens de Special Olympics. Eén van die sporten was atletiek. Namens HAC’63 namen Raimond Kreeft en Richard en Ingrid van Holten mee aan dit evenement, dat om de twee jaar plaats vind.

Na de ceremoniële opening was het eerst tijd voor de divisioning, een vorm van kwalificatie. Tijdens de divisioning wordt wordt er gekeken in welke categorie je uitkomt, zodat je in de finales strijd tegen gelijkwaardige atleten. Voor Richard en Raimond stonden de onderdelen 100 meter sprint, 400 meter en kogelstoten op het programma. Ingrid had bijna het zelfde programma. Maar in plaats van de 400 meter, verscheen zij aan de start van de 200 meter.

Voor Ingrid pakte de divisioning goed uit, zij werd in een voor haar gunstige groep ingedeeld. Zij wist haar onderdelen met overtuiging te winnen. Ze mocht daarom dus driemaal op het podium verschijnen om een gouden medaille in ontvangst te nemen. Ongeacht of Richard en Raimond in de zelfde division uitkomen, gaan zij de strijd onderling aan. Beide heren hebben altijd wel een mooie sportieve onderlinge strijd op wedstrijden en vandaag was daar geen uitzondering op. Raimond ging uiteindelijk met de meeste medailles naar huis. Hij wist driemaal het brons te veroveren. Maar de beste prestaties was daarentegen weer voor Richard, die met eenmaal zilver en eenmaal brons twee keer richting het podium mocht komen.

Tekst: Remco Bos
Foto: Jozina Ernst