Venlo – afgelopen zondag werd tijdens de Venloop de Nationaal Kampioenschappen halve marathon gelopen. Namens HAC’63 waren er weer een aantal atleten aanwezig die een poging deden om zich te mengen in de strijd om de nationale titels. Het is niet voor het eerst dat Venlo het Nationaal Kampioenschap mocht organiseren. Ook in 2012 en 2013 was de organisatie van het NK in handen van de Venloop.  En dat was voor HAC’63 destijds niet onsuccesvol. In 2013 won Harmen de Vries namelijk het brons bij de masters 45+. Het was dus de taak aan de huidige atleten om het succes van Harmen te evenaren of te overstijgen. 

Bij de dames verscheen Jacelyn Gruppen aan de start.  Jacelyn is bekend met het parcours aangezien zij in 2012 aanwezig was bij het NK, destijds zat er niet meer in dan een zevende plaats en een tijd van 1:20:34. Sindsdien heeft de atlete uit Stuifzand natuurlijk veel vooruitgang geboekt en voorafgaand aan de wedstrijd werd zij door de Atletiekunie aangewezen als één van de kanshebbers op een medaille. Maar na 1 kilometer moest zij al van haar raceplan afwijken. Tot het tien kilometerpunt wist ze in een groep mee te komen met daarin ook de latere nationaal kampioen. Ze moest echt tot het uiterste gaan en dat loonde wel voor Jacelyn. Ze wist namelijk als tweede Nederlandse dame de finishlijn te passeren in een tijd van 1:15:51. Daardoor mocht ze op de tweede trede van het podium plaatsnemen.

Ook bij de mannen was er succes voor HAC’63. Henri Rutgers is namelijk bezig met een ijzersterke comeback.  Eerder dit jaar wist hij al Zilver te winnen op het NK 10 kilometer en goud op het NK Cross en daarom was ook hij een niet te onderschatten kracht bij de masters 40+. Met een indrukwekkende tijd van 1:11:31 wist hij de concurrentie op bijna twee minuten achterstand te zetten. Zelfs in een leeftijdscategorie lager had hij met deze tijd een podiumplaats weten te bemachtigen. Nu mocht hij weer plaats nemen op de hoogste trede en geeft daarmee een goed gevolg aan zijn prestaties in 2018.

Jacelyn en Henri waren niet de enige atleten die de eer van HAC’63 probeerden hoog te houden. Bij de mannen masters 35+ deed Erwin Akkerman een poging om op het podium te komen. Ook hij kent dit jaar al NK succes door op de cross in teamverband met het goud naar huis te gaan. Ook dit keer wist Erwin een sterke prestatie te leveren. Maar zijn eindtijd van 1:13:34 was helaas niet genoeg voor een plek bij de eerste drie. Hij moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Bij de vrouwen 45+ was er een zevende plaats voor Wil-Inge Hulzebos. Haar eindtijd was 1:48:21.

Tekst: Remco Bos