Schoorl – Op 12 februari 2023 vond het Nederlands Kampioenschap 10 km op de weg plaats. Het was onderdeel van de 43e editie van de ‘Groet uit Schoorl Run’. De atleten startten op de Voorweg om vervolgens, omgeven door bossen en duinen, over de weg de 10 km zo snel mogelijk af te werken.

Bij de dames leverde Jacelyn Gruppen een fantastische prestatie, want ze behaalde het podium op dit officiële NK. Diane van Es pakte het goud, Silke Jonkman het zilver en Jacelyn Gruppen kreeg het brons omgehangen. Een prachtig podium in een sterk deelnemersveld. Ze liep ook een erg mooie tijd in een goed opgebouwde race. Tot 8 km liep ze samen met de nummer vier, maar daarna kon ze bij haar weglopen. De doorkomst op de 5 km ging in 16:32 minuten. Met een eindtijd van 32:58 minuten liet ze zien dat ze het tweede deel zelfs nog een aantal seconden sneller kon lopen. Dit resulteerde dus in een eindtijd onder de 33 minuten. Bovendien was dit een persoonlijk record met een minuut. Echt een topprestatie!

Ook bij de mannen was er een medaille voor een HAC’63 atleet. Rob van de Graaf kwam uit in de categorie ‘mannen 60+’. Hij werd tweede in deze categorie. Hij liep naar een mooie tijd van 36:38 minuten. Dit is zijn snelste tijd op de 10 km in 4 jaar. Lamko Hulzebos bleef Rob een stukje voor. Hij zette de klok stil op een tijd van 36:15 minuten en liep hiermee een gemiddelde snelheid van 16,57 km/u. Zo doende werd hij vijfde in zijn categorie, ‘mannen 55+’. De HAC’63-atleten mogen zeer tevreden terugkijken op hun optreden tijdens dit Nationale Kampioenschap.

foto: H. Gruppen
foto: R. v d Graaf
foto: R v d Graaf