Vught – afgelopen weekend vond het NK atletiek voor junioren plaats. Namens HAC’63 deed een vijftal atleten mee op het jaarlijkse kampioenschap. Hoewel er geen podiumplaatsen werden veroverd, kunnen de atleten terugkijken op een geslaagd weekend. Er werden namelijk drie clubrecords verbroken en ook op persoonlijk vlak werd succes geboekt.

Iris Velting mocht het spits afbijten namens HAC’63. Zij verscheen afgelopen vrijdag aan de start van de 3000 meter voor meisjes junioren B. Van te voren wist ze dat het lastig zou worden om een plaats op het podium te bemachtigen, maar dat stond haar niet in de weg om haar beste prestatie te leveren. De koplopers moest ze inderdaad al snel laten lopen. Voor Iris werd het vooral een gevecht in de middenmoot. Deze wist ze met een mooie negende plaats in een tijd van 10:37,63 af te sluiten. Een mooie tijd, want daarmee verbrak ze haar eigen clubrecord. Daarna was het de beurt aan Jan Bouwknegt en Job IJtsma. Zij mochten direct na de finish van Iris van start gaan op de 3000 meter voor jongens junioren B. De race van de jongens had wel wat weg van de race van de meiden, alleen het tempo lag natuurlijk wat hoger. Ook hier was er een negende plaats en een nieuw clubrecord het hoogst haalbare voor HAC’63. Deze eer ging naar Job IJtsma die in een tijd van 9:09,80 over de finish snelde. Jan Bouwknegt was de houder van het clubrecord, maar zag deze dus verbroken worden door zijn teamgenoot. Toch kende ook Jan persoonlijk succes, want ondanks zijn vijftiende plaats wist hij wel zijn persoonlijk record aan te scherpen tot 9:23,45.

De laatste atleet die vrijdag mocht starten was de 13-jarige Britt Roos. Als een van de jongste deelnemers van het toernooi wilde zij haar krachten op de 800 meter meten met atleten die soms wel vier jaar ouder zijn dan haar. Voor Britt was de race op vrijdag geen finale. Het waren de kwalificatieseries voor de finale die een dag later zouden plaats vinden. Om hiervoor in aanmerking te komen moest ze bij de beste twee van haar serie behoren, of bij de twee tijdsnelsten. En daar ging het mis. De eerste ronde van Britt was niet snel genoeg. Hoewel ze even aan kop liep, profiteerde andere atleten van het gebrek aan NK ervaring van Britt. Want ondanks dat haar tweede ronde een stuk sneller lag, kwam zij als derde over de finish in een tijd van 2:17,45. Het was dus hopen dat er niet veel atleten onder die 2:17 zouden duiken. Maar dat was helaas wel het geval. Britt eindigde op een elfde plaats. En dat was niet genoeg om de finale te mogen lopen. Toch kan Britt terug kijken op een geslaagd NK. Want ze gaf wel een duidelijk signaal af en dat biedt perspectief voor de toekomst. Voor nu is ze in ieder geval een mooie ervaring rijker.

En toen was het de beurt aan Ephrem Been. Hij was de laatste atleet van HAC’63 die van start ging op het NK. Hij moest zich zondag al vroeg in de morgen melden voor de 5000 meter voor jongens junioren A. Deze race ging om tien uur ’s ochtends van start. Ook Ephrem wist dat een podiumplaats lastig zou worden. Zijn tijd van 16:08,50 was inderdaad niet goed genoeg om in aanmerking te komen voor het eremetaal. Maar dat deerde Ephrem niet, hij wist namelijk dat hij alles had gegeven wat hij in zich had. En dat resulteerde uiteindelijk in een twaalfde plaats en een verbetering van het clubrecord.

Tekst: Remco Bos
Foto: Tamar Veldman