Zwolle – Afgelopen vrijdag werd voor de derde keer de BB-lopers Baan Classic georganiseerd. Op het programma van deze wedstrijd stond slechts één afstand, de 5000 meter op de baan. Er zijn niet veel wedstrijden in het noorden waar atleten een 5000 meter op de baan kunnen lopen, daardoor waren er maar liefst 118 deelnemers die speciaal naar Zwolle afreisden om mee te kunnen doen aan deze wedstrijd. Ook namens HAC’63 waren verschillende atleten aanwezig om te strijden om de prijzen. Bij de dames resulteerde dit in twee nieuwe clubrecords.  

Erik Leusink werd evenals Gert-Jan Stevens, Bastian Zandbergen, Harm-Jan Martens en Leon van der Lans in de snelste serie geplaats. Maar de eerste atleten die namens HAC’63 in actie mochten komen waren Cathy van Es en Ilona Stille. Ilona ging voortvarend van start maar halverwege de wedstrijd wilde het gewoon niet meer zoals ze had gepland. Ook Cathy kwam zichzelf tegen op de vijf kilometer, maar zij had nog maar een kilometer te gaan. Ze wist haar laatste ronde af te sluiten met een rondetijd van 1.34 waardoor ze in een tijd van 20.34 minuten wist te finishen. Hiermee verbeterde ze het clubrecord bij de dames 45+

Daarna was het de beurt aan Ine Strijker, met een streeftijd van 18.20 mocht zij in een snellere serie van start gaan. Tot drie kilometer wist ze goed mee te komen in een treintje met onder andere plaatsgenoot en oud-lid van HAC’63, Samuel Hofman. Maar na drie kilometer moest Ine het treintje langzaam laten gaan. Hoewel Ine uiteindelijk met een tijd van 19.10 niet haar streeftijd haalde, wist ze we een 16-jaar oud clubrecord uit de boeken te lopen. Het clubrecord op de 5000 meter op de baan stond namelijk sinds oktober 2001 op naam van Greetje Pekel met een tijd van 19.46.

De eerste man die namens HAC’63 in actie kwam was Alwin Hoorn die van start mocht gaan in de derde serie. Hij trad aan met een streeftijd van 16.10 minuten. Dit was net te weinig om mee te mogen lopen in de laatste serie. En net als de atleten die in de eerdere series van start gingen lukte het ook Alwin niet om zijn streeftijd te behalen. Hij kwam in namelijk in een tijd van 16.32 over de finish.

En na de finish van Alwin, werd het tijd voor de snelste lopers van de avond. Met een tijd van 14.50 had Erik Leusink de snelste streeftijd namens HAC’63. Het is voor Erik mogelijk om onder de 15 minuten te lopen, dat heeft hij namelijk al bewezen. Maar om die 14.50 te kunnen lopen moeten de omstandigheden wel perfect zijn. De eerdere series bewezen al dat het lastig zou worden om je streeftijd te lopen. Dus Erik wist dat het moeilijk zou worden. En ook in deze serie zat het niet mee. Erik wist met 15.08 zijn streeftijd niet te halen. Hij wist hiermee wel met een derde plek op het podium te bemachtigen. En ook Bastian Zandbergen, Harm-Jan Martens en Leon van der Lans lukte het niet om onder hun streeftijd te duiken. De enige atleet die dat wel lukte was Gert-Jan Stevens. Hij wist met een eindtijd van 15.35 onder zijn opgegeven tijd van 15.40 te lopen.

Tekst: Remco Bos
Foto: Harry van ’t Veld