Hoogeveen – Het competitieseizoen is nu ongeveer een maand geleden van start gegaan. Alle teams van HAC’63 zijn ondertussen in actie gekomen terwijl de junioren C en D afgelopen weekend in Hoogeveen al aan de tweede wedstrijd van het seizoen deelnamen.  Een mooi moment dus om weer even de huidige stand van zaken op te maken.

Vrouwen senioren maken ambities waar

Het doel dit jaar is duidelijk, promoveren naar de 2e divisie. Een doel dat voorafgaand aan het seizoen al is uitgesproken en tijdens de eerste competitie wedstrijd was duidelijk te zien dat de dames ook daad bij woord hebben gevoegd. Landelijk staat de ploeg op dit moment op de 5e plaats met maar liefst 7112 punten. Om in aanmerking te komen voor de promotie wedstrijd moet de ploeg, bestaande uit: Nina de Haes, Julia Benjamins, Eline Gerritsen, Rebecca Leune, Marielle Lensen, Samantha Vondeling, Iris Mulder, Lillian Lensen en Lisanne Venema, tot de beste 8 landelijk behoren.  Het verschil met de nummer 8 is op dit moment 400 punten, dus de buit is nog lang niet binnen. HAC’63 wist door goede prestaties een tweede plaats in de wedstrijd zelf te pakken en wist de onderdelen 800 meter en hoogspingen zelfs winnend af te sluiten. Op hoogspringen Lukte het Nina om haar persoonlijk record van 1.60 meter te evenaren. Doordat zij de eerste atleet van HAC’63 was die in actie kwam zette ze daarmee direct de toon voor de rest van de wedstrijd. Marielle Lensen kende een top dag, ze nam deel aan zowel de 400 meter, de 800 meter en de 3000 meter. Een pittig programma maar op ieder onderdeel wist ze wel haar persoonlijk record te verbeteren. Voor Rebecca was het ondertussen een jaar geleden dat zij op het onderdeel kogelstoten haar PR van 11,68 meter wist neer te zetten. Daarna heeft ze lange tijd moeite gehad om over de 10 meter te stoten. Hoewel haar 2e poging van 9.99 meter wel heel dichtbij lag, leek ook deze wedstrijd geen uitzondering te worden. Maar in haar laatste poging wist ze toch nog een afstand van 10.89 meter te behalen.  Uiteraard zijn zij niet de enigen atleten die mooie prestaties hebben laten zien en zonder de anderen te kort te willen doen, gaan we over naar de mannen masters.

Mannen masters presteren naar behoren

Het is al weer een tijdje geleden dat er een mannen masters team meedeed aan de competitie, maar dit jaar is het team, bestaande uit, Hinko van den Hof, Bert Koster, Henri Martens, Rob van de Graaf en Remco Bos, weer terug op het strijdtoneel. Met een 14e plaats in de wedstrijd en een 36e plaats landelijke ranking doet de ploeg op zich leuk mee. De ploeg maakte een leuke start, maar zag gedurende de dag hun plaats op de ranglijst zakken.  Na bijna 3 jaar niet te hebben getraind en aan wedstrijden mee te hebben gedaan, mocht Remco het spits afbijten met het onderdeel discuswerpen. Met zijn worp van 23.46 zat hij minder ver van zijn PR af dan verwacht, dus in dat opzicht was hij niet ontevreden. Bij het onderdeel speerwerpen ging het voor hem echter mis en raakte hij bij zijn tweede poging geblesseerd. Ondanks dat heeft hij de wedstrijd toch afgemaakt en daarmee wat punten voor het team bij elkaar gesprokkeld. Maar bij de masters is het niet altijd even duidelijk wie nu de winnaar is, zo wist Hinko van den Hof als 2e de 200 meter lijn te passeren. Maar doordat de tegenstanders van Hinko in een oudere categorie deelnamen, kregen zij meer punten dan Hinko. Dit noemen we age grading, hierbij worden punten niet alleen naast een prestatietabel gelegd, maar ook naast een leeftijdstabel.  Een probleem dat Rob en Bert minder kennen, zonder enige vorm van disrespect voor hun prestaties en leeftijd. Zo wist Bert bijvoorbeeld 4,33 meter te springen bij het onderdeel verspringen. Puur op basis van afstand zou hij daarmee als 12e eindigen, maar doordat hij in de categorie 55+ deelneemt is hij als 10e geëindigd.  Op de 1500 meter kwam de age grading nog beter uit. Hier wist Rob met een tijd van 5:09,98 als 12e te eindigen. Maar wist qua punten de 4e plek op zijn naam te zetten.

Hoogeveen strijdtoneel voor junioren C en D

Op 13 mei vond voor de eerste keer in de geschiedenis een competitiewedstrijd plaats op de nieuwe atletiekbaan in Hoogeveen. Maar liefst 234 atleten mochten hun kunsten vertonen op onze eigen baan. Onder hen 4 teams van HAC’63, waarbij de jongens junioren C vooral lieten zien dat zij baas in eigen huis zijn.

J0ngens Junioren C winnen competitiewedstrijd in Hoogeveen

In de strijd om een plekje voor competitiefinales wist HAC’63 in de eerste wedstrijd er voor te zorgen dat zij landelijk op de 61ste plaats stonden. Om de finale te bereiken moeten zij echter tot de beste 48 teams van Nederland behoren. Dat betekende dus werk aan de winkel voor de ploeg bestaande uit: Lorens Reumer, Reinout Venema, Wes Jones, Niels Eefting en Aron Martens. En dat lieten zij zich geen twee keer zeggen.  Met een voorsprong van bijna 400 punten wisten zij met overmacht de thuiswedstrijd te winnen. Maar is het puntenaantal van 5900 genoeg om ook op de landelijke ranking te stijgen? Ja zeker, HAC’63 is namelijk 3 plaatsen gestegen en bezet nu de 58ste plek. Deelname aan de finale lijkt daarmee ver weg, maar niets is minder waar. Het verschil met plaats 48, de plek die dus recht geeft op deelname aan de finales is slechts 226 punten. HAC’63 wist dit uiteraard niet te behalen zonder mooie prestaties. Zo wist Lorens Reumer de 150 meter sprint met overtuiging te winnen. In een tijd van 18,44 wist hij de nummer 2 met ruim een seconde voor te blijven en ook op het onderdeel horden zette hij een mooie prestatie neer door als 2e te eindigen. Hier valt ook de prestatie van Wes Jones in het oog. Wes die normaal toch meer te boek staat als een werper, wist de 4e plaats te pakken. Op speerwerpen pakte hij vervolgens de tweede plaats.  Aron Martens wist met 10,78 meter het onderdeel kogelstoten te winnen. Een mooie prestatie uiteraard voor Aron, maar dit is wel een onderdeel waar de laatste wedstrijd eventueel nog wat punten gepakt kunnen worden. Het PR van Aron ligt ongeveer een halve meter verder en mocht hij dat de laatste wedstrijd weten te evenaren dan kan hij zomaar even 50 punten extra binnen weten te halen. Dus als de ploeg in de laatste wedstrijd boven zich uit zal weten te stijgen is de finale dus binnen handbereik.

Meisjes junioren C verbeteren zichzelf

Voor de meiden was een plaats in de finale al eigenlijk niet meer haalbaar na de eerste wedstrijd. In dat opzicht was de druk van de ketel. Wat bij de meiden daarin niet meehielp was dat ze niet ieder onderdeel konden bezetten en dat was deze wedstrijd helaas niet anders. Toch mag de ploeg bestaande uit; Britt Vredeveld, Kim Hoogeveen, Tara Benjamins en Myrthe Wolting echt terug kijken op een geslaagde wedstrijd. Het team wist maar liefst 6 persoonlijke records te verbeteren. En ondanks een 10e plaats in de wedstrijd is dat is echt een mooie prestatie! Zo wist Britt haar PR op speerwerpen met bijna 80 centimeter te verbeteren. Was Kim meer dan anderhalve seconde sneller op de 150 meter. Een onderdeel waar ook Tara en Myrthe sneller dan ooit te voren waren.

4e plaats voor Meisjes D in Hoogeveen

De Meiden D, kende een lastige start tijdens de eerste wedstrijd. Met een team bestaande uit slechts twee personen waren de meeste onderdelen onbemand. Maar dit weekend was het anders voor de mesjes D. De ploeg was ditmaal beter bezet en kon zodoende meedoen aan bijna ieder onderdeel en met succes want het team, bestaande uit Ilse Hagendoorn, Mirre de Gooijer, Jip Scholing, Daphne Veuger en Lieke Snoeken, wist als 4e in de wedstrijd te eindigen. Doordat er nu 5 deelnemers waren, kon de ploeg ook meedoen aan de estafette, hier werd HAC’63 derde. En ook op de 600 meter presteerde de ploeg goed met een 2e plaats voor Jip en een 4e plaats voor Lieke.  Hiermee behaalde beide dames 837 punten voor de ploeg. In dit team zit voldoende potentie om zeker nog een paar jaar vooruit te kunnen in de competities getuige ook de stijging in de landelijke ranking waar ze nu de 135ste plaats bezetten.

Jongens junioren D leveren iets in op de ranglijst

De enige ploeg dit afgelopen weekend iets is gedaald op de landelijke ranglijst zijn de jongens junioren D. Ze zijn van de 128e plaats naar de 131e plaats gedaald. Betekend dat deze ploeg slecht gepresteerd heeft? Nee zeker niet! Het team bestaande uit Timo van Hautum, Jurgen Eefting en Tijn Kohl waren helaas onderbezet en konden daardoor niet aan ieder onderdeel deelnemen. Maar het team heeft alles gegeven wat ze in zich hadden, getuige ook de 4 persoonlijke records die dit weekend zijn gesneuveld.

Vrouwen onder 20 nog niet in actie

Ten opzichte van de eerste update is het vrouwen onder 20 team nog niet in actie gekomen. De eerste volgende wedstrijd staat voor de meiden gepland op 28 mei. Ze zijn ondertussen vol op in training om hun prestaties van de eerste wedstrijd te verbeteren. De 35ste plaats is een mooie prestatie maar geeft nog geen recht op een finaleplaats. Bij de volgende update zal dus duidelijk worden hoe het de vrouwen onder 20 ploeg is vergaan.

Tekst: Remco Bos