Enschede – Het hing al een tijdje in de lucht maar de damesploeg van HAC’63 mag zich opmaken voor een finale.

Afgelopen zondag heeft de ploeg bestaande uit; Lillian Lensen, Marielle Lensen, Rebecca Leune, Samantha Vondeling, Iris Mulder, Julia Benjamins, Maite Otten en Nina de Haes te kwalificeren voor het promotieduel. Wanneer deze plaats zal vinden is nog niet bekend, maar mochten ze in dit duel hun potentie waarmaken dan ligt er een plek in de tweede divisie voor hen in het verschiet.

Het was nog wel even spannend, want de ploeg zat een beetje op het randje van net wel of net niet kwalificeren. Maar met een 8ste plek in het eindklassement is die plek in ieder geval veiliggesteld. Ook tijdens de wedstrijd was het even spannend bij het onderdeel hoogspringen. Even leek het erop dat de ploeg daar met 0 punten zou eindigen. Maar hier wist Nina de Haes toch nog een mooie 1,50 meter te springen. De 726 punten bleken achteraf ook cruciaal want als er inderdaad 0 punten werden gescoord, viel HAC’63 net buiten de boot. Nina had overigens eerder op de dag al een mooie prestatie neergezet op het onderdeel verspringen waar ze haar eigen persoonlijk record met een sprong van 4,90 meter wist te verbreken. Ditmaal werd er ook behoorlijk goed gelopen op de sprintonderdelen. Toegegeven de rugwind hielp zeker, maar Iris mulder wist op de 100 meter sprint bijna twee tiende onder haar persoonlijk record te duiken. Een vergelijkbare prestatie was er ook voor Eline Gerritsen die werkelijk over de horden heen vloog. De ploeg heeft echt gestreden voor wat ze waard zijn en mogen daardoor zeer trots zijn op hun uitstekende prestatie.

 Jongens junioren C naar de finale

Ook de jongens junioren C mogen zich opmaken voor een finalewedstrijd. Zij wisten zich op 17 juni al te plaatsen voor de finale waarvan de datum nog bepaald moet worden. De jongens moesten nog 10 plaatsen goedmaken en met een achterstand van 226 punten, was dat zeker geen onmogelijke opgave. Het team bestaande uit: Wes Jones, Lorens Reumer, Reinout Venema, Aron Martens en Rafael Ruisch wist echt een topprestatie neer te zetten door ook daadwerkelijk het gat te dichten en die felbegeerde finale plaats te bemachtigen.

Zo wist Lorens Reumer de 100 meter sprint met machtsvertoon te winnen, alleen de nummer 2 wist nog een klein beetje in de buurt te blijven maar ten opzichte van de nummer 3 was al een seconde verschil en dat is op de 100 meter toch echt wel een behoorlijk verschil. Maar ook Aron Martens liet weinig heel van de tegenstand. Bij het onderdeel discuswerpen wist hij een gat te slaan van ruim 8 meter. Alleen daarmee wist de ploeg bijna 200 punten meer te scoren dan de tegenstanders.

Hoewel de andere juniorenteams zich niet wisten te plaatsen voor een finale, wil dat niet zeggen dat hun prestaties minder goed waren. Want ook bij de andere ploegen werden hele mooie prestaties neergezet. Zo wist Jip Scholing bijvoorbeeld haar persoonlijk record op de 1000 meter met 2 seconden aan te scherpen en zodoende als derde de finish te passeren. Zij was overigens echt niet de enige die die dag een persoonlijk record wist te verbreken. Wat aantoont dat er ook in deze ploegen nog heel wat potentie zit.

 Mannen masters en vrouwen onder 20 zetten mooie prestaties neer

Ook voor de andere twee ploegen van HAC’63 was een finaleplaats ver weg. En ging het vooral om de individuele prestaties en de onderlinge gezelligheid. De mannen mochten voor hun laatste wedstrijd afreizen naar Enschede en wisten deze ronde en wisten met hun prestaties zelfs nog een paar plaatsen te stijgen in de landelijke ranking. Voor Remco was zijn prestatie op het onderdeel kogelstoten reden om zich toch maar in te schrijven voor de nationaal kampioenschappen masters.

Bij de vrouwen onder 20 hebben een paar plaatsen verloren in de ranking. Maar dit komt niet door tegenvallende prestaties. In tegendeel zelfs, met 3 verbeteringen van persoonlijk records en een aantal resultaten waarbij de meiden in de top zaten laten zien dat ze echt niet voor spek en bonen naar Assen zijn afgereisd.  Maar de dames wisten helaas geen compleet team af te vaardigen waardoor de onderdelen 400 meter en de 100 meter horden moesten laten schieten.  Hadden ze ook deze onderdelen weten te bezetten dan hadden ze vast en zeker hun positie op de ranglijst weten vast te houden.

Tekst en foto: Remco Bos