Afgelopen weekend is het competitieseizoen weer van start gegaan. De competitie bestaat uit een 2 of 3 wedstrijden waarin je probeert te kwalificeren voor de finale of voor een promotieplek. Tijdens iedere ronde probeer je zoveel mogelijk punten te scoren. De punten die je krijgt zijn afhankelijk van je prestaties. Naast een ranglijst per wedstrijd is er ook een landelijke ranglijst, vooral bij de competities waarin je voor een finaleplaats strijd is de landelijke ranglijst belangrijk. Afgelopen weekend mochten de jongens en meisje junioren C en D en het vrouwen onder 20-team het spits afbijten.

Vrouwen onder 20

De vrouwen onder 20 strijden in 3 wedstrijden voor een plaats in de finale. Om de finale te bereiken moeten zij bij de beste 12 teams uit het landelijk klassement horen. Bij de vrouwen onder 20 doen landelijke 120 teams mee.

Met een 6e plaats in de competitiewedstrijd een 35ste plaats overall, zijn de vrouwen onder 20 goed van start gegaan. Het team bestaande uit Lillian Lensen, Marielle Lensen, Eline Gerritsen, Maite Otten, Danique Vredeveld, Nina de Haes, Lisanne Venema en Julia Benjamins wisten in de eerste wedstrijd 5865 punten te scoren. De meeste punten werden binnengehaald op het onderdeel hoogspringen waar Nina 1,55 meter wist te halen. De 1,60 dat gelijk staat aan haar persoonlijk record, was deze wedstrijd helaas niet haalbaar.  Maite Otten wist voor het team wat bonuspunten te pakken door bij het onderdeel polsstokhoogspringen 98 punten te pakken. Doordat niet ieder team een atleet had voor dit onderdeel kunnen deze punten gedurende de competitie nog wel eens belangrijk gaan zijn in de eindklassering.

Jongens junioren C

De jongens junioren C strijden voor een plek bij de beste 48. De C en D junioren strijden voor 1 van de 4 finales. De beste 12 teams strijden in de A-finale om de titel, de volgende 12 in de B-finale, en het zelfde principe geldt ook voor de C en de D-finale. Met ruim 170 teams betekent dit echter niet dat je je als team zomaar even voor een van deze finales plaatst.

Maar ook de jongens junioren D zijn welvarend van start gegaan. Met een 2e plaats in de wedstrijd staan ze binnen de eigen poule er goed voor. Landelijk staan zij op een 61ste plek en daarmee houden ze zicht op de finaleplaatsen.  Het team bestaande uit Wes Jones, Niels Eefting, Aron Martens, Lorens Reumer en Reinout Venema hebben 5640 punten bij elkaar weten te sprokkelen. Had het team ook  mee gedaan aan de 4×100 meter estafette dan had het wellicht iets meer punten kunnen pakken, maar dan had het team op andere onderdelen een mindere bezetting gehad. In dat opzicht moet de ploeg keuzes maken. Teams als Groningen Atletiek kunnen met 9 atleten ieder onderdeel goed bezetten. HAC’63 moet daarin keuzes maken en op basis van de huidige klassering lijken ze daar goed in geslaagd. Vooral bij de werponderdelen stak de ploeg er met kop en schouders boven uit. Bij het onderdeel discuswerpen wisten Aron en Wes zich van de rest te onderscheiden door over de 30 meter te werpen, waar de rest van de deelnemende atleten onder de 24 meter bleef.

Meisjes junioren C

Bij de meiden junioren C is het doel dus het zelfde als bij de jongens. Een plek bij de eerste 48.  Maar met een 11e plaats in de wedstrijd en een 146ste plaats in het landelijk klassement zit dat er voor de ploeg van HAC’63 niet in. Net als bij de jongens moest de ploeg keuzes maken in de bezetting van de onderdelen. Hierdoor had de ploeg geen bezetting op de onderdelen 80 meter horden en hoogspringen. Desondanks wist de ploeg bestaande uit Kim Hoogeveen, Britt Vredeveld, Marijke Wigley, Lara Yusif en Amalia Yusif wisten wel een mooi aantal van 2161 punten te behalen.

Jongens junioren D

Ook de jongens junioren D zijn na 1 wedstrijd ver verwijderd van de finale plaatsen. In de wedstrijd wisten ze de 8e plek te bemachtigen, maar in het landelijk klassement staan ze momenteel op de 128ste plaats. Ook hier moest de ploeg keuzes maken qua bezetting en moest daarmee de 80 meter horden en de estafette onbemand laten. Desalniettemin wist de ploeg bestaande uit Jurgen Eefting, Timo van Hautum, Tijn Kohl en David Martens 2908 punten te scoren. De meeste van deze punten werden door Jurgen en David behaald op de 800 meter. Maar ook op de andere onderdelen werd zeker goed gepresteerd.

Meisjes junioren D

De meisjes junioren D kennen het zelfde probleem qua bezetting. Doordat het team hier slechts uit 3 leden bestaat, zijn bij de meisjes junioren D zelf meer onderdelen onderbezet. Maar op de onderdelen waar de ploeg, bestaande uit Ilse Hagedoorn, Jip Scholing en Mirre de Gooijer wel aan meededen liet de ploeg wel zien dat ze goed mee kunnen met hun leeftijdsgenoten. De drie meiden wisten 2234 punten te behalen. Een derde van deze punten werd door Jip en Ilse behaald op de 1000 meter, waar Jip zelfs als derde de finishlijn wist te passeren.

Vrouwen senioren en Masters Mannen

Er zijn daarnaast nog twee ploegen van HAC’63 dit jaar actief in de competitie. De senioren vrouwen hebben als doel om te promoveren naar de 2e divisie. Om dit doel te bereiken moeten zij zich eerst platen voor de promotie/degradatie wedstrijd. Dit zal geen gemakkelijke opgave worden, om dit doel te bereiken moeten zij namelijk tot de beste 8 ploegen behoren. Bij de mannen is er dit jaar geen senioren team, maar doet er een master team mee aan de competitie. Beide ploegen moeten nog aan de eerste wedstrijd deelnemen. Bij de mannen masters vind de eerste wedstrijd op 30 april plaats. Een week later zijn de vrouwen senioren aan de beurt.

Tekst: Remco Bos