Beilen/Hasselt/Wijhe – De avond voorafgaand aan Koningsdag vond de Koningsloop in Wijhe al plaats. Op Koningsdag zelf startten veel atleten van HAC’63 in Beilen en Hasselt. De loopwedstrijden gingen door versierde straten met oranje en Nederlandse vlaggetjes. Meerdere atleten vierden hun Koningsdag zelfs op het podium.

Rob van de Graaf startte in Wijhe op de 10 km. Dit is een snel en gecertificeerd parcours, waarbij de lopers onder andere door een landgoed lopen. Rob dook net onder de 38 minuten. Een netto tijd van 37:57 minuten leverde hem een dertiende plaats op bij de heren.

Op Koningsdag startten de hardlopers tussen de middag vanuit de binnenstad van Hasselt. Vanuit deze prachtige historische stad draaiden de lopers de bekende Stenendijk op. De wind stond schuin tegen op de dijk en in de smalle straatjes van de binnenstad hadden de lopers de wind juist mee, dus voor de lopers had de wind beter gedraaid kunnen staan. De temperatuur was overigens ideaal. Op de vijf kilometer pakte Erik Leusink de overwinning in een snelle tijd van 15:42 minuten. Hij werd gevolgd door zijn trainingsmaatje. Michiel Veldman werd namelijk tweede in een nette tijd van 16:11 minuten. Op de dubbele afstand mistte Bram Veenboer het podium net bij de mannen. Maar met een tijd van 35:04 minuten mag hij zeker tevreden terugkijken. Arjan Gruppen liep naar de overwinning bij de mannen 40+. Hij kon zijn 10 km net niet onder de 37 minuten lopen, maar met 37:14 minuten had hij voldoende voorsprong op de tweede veertig plusser. Laura Prins en Tamara de Vries namen deel bij de dames 10 km. Ze finishten in respectievelijk 37:23 minuten en 43:01 minuten. Voor Laura betekende dit tevens het parcoursrecord. Tamara heeft een stijgende lijn te pakken. Ze kwam dicht in de buurt van haar persoonlijk record.

In de avond strikten de lopers hun veters in Beilen. Bij de meiden 11 tot en met 13 jaar was er groot succes voor HAC’63. Lieke Snoeken en Jip Scholing maakten het nog erg spannend, want beide finishten in een eindtijd van 4:51 minuten. Lieke mocht uiteindelijk plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Jip werd tweede namens HAC’63. Daphne Veuger mistte net het podium. Met een nette tijd van 5:32 minuten op deze 1350 meter werd ze vierde. Op de vijf kilometer werd Alwin Hoorn vijfde bij de mannen. Hij liep een knappe tijd van 18:33 minuten. Marc Wegman behaalde het zilver bij de masters. Wegman finishte in een rappe tijd, namelijk 20:21 minuten. Bij de dames senioren was er een knappe tweede plaats voor Mariëlle Lensen. Ze liep tevens een persoonlijk record. Met een tijd van 18:23 minuten liet zij zien dat ze in een uitstekende vorm verkeert. Myrthe Wolting en Ilona Stille namen ook deel in deze categorie. Ze finishten vlak achter elkaar en werden zesde en zevende in 23:23 minuten en 23:45 minuten. Zo kleurde voor veel lopers Koningsdag oranje. Net zo oranje als het zonnetje dat gedurende Koningsdag 2023 scheen!

Foto en tekst: Laura Prins