Om 10 uur gingen meer dan 1000 schoolkinderen van start voor de Unicefloop. Zij  liepen met elkaar een groot bedrag bij elkaar wat gebruikt zal worden voor de steun bij het opruimen van (plastic) afval in Afrika. Winst voor de achtergestelde gebieden in Afrika maar ook voor de Hoogeveense jeugd. Een manier om de jeugd  het plezier van sporten te laten ervaren! Daarna was het de beurt aan de meer dan 80 VB-lopers  hun beste beentje voor te zetten. Dit is al een aantal jaren een vast onderdeel van de Cascaderun en inmiddels een mooie traditie geworden. Voor hen geldt ook dat zij met dit doel voor ogen, meedoen aan de GigaG-loop op de Cascaderun, gemotiveerd worden om regelmatig te sporten en ervan te genieten.

Even later klonk het startschot voor de 10 mijl en de 5 mijl. Hoewel het fantastisch loopweer was werden parcoursrecords niet verbroken. 1e  op de 5 mijl werd Geert Jorritsma (24:53) , 2e  Erik Leusink (25: 15).   1e dame was  de Hoogeveense Jacelyn Gruppen (26:47). Laura Prins werd 2e met 29:08 en Reinie Boven (30:30). De 10 mijl werd gewonnen door Edwin Slijkhuis uit Zuidhorn (52:59) en 2e werd Alwin Heijting.  1e dame op de 10 mijl was de Belgische Jana van Lemt en 2e Mireille Baart(1:02:00), 3e Lidia Meijer (1: 08:06). De oudste deelnemer  was Jan Blaauw; hij deed voor de 14e keer mee. Hij hoopt er volgend jaar weer bij te zijn. Om 15:48 kwam, 2,5 uur na de start van de 10 mijl. ook de laatste loopster heel tevreden over de finishlijn.

Langs het parcours was het publiek en muziek ook weer volop aanwezig. Met hun aanmoedigingen stuwden zij de lopers voort.

Na de Coronatijd was de editie van 2022 editie veel minder deelname dan eerder, een dip in het aantal deelnemers. De stijgende lijn zit er weer in, met dit jaar 6100 deelnemers. Streven is wel weer wat groeien in aantal deelnemers, maar meer dan 8000 hoeft niet, dat is niet te behappen met alleen vrijwilligers. Deelname aan hardloop-evenementen neemt overigens landelijk af, maar de organisatie van de Cascaderun hoopt met nieuwe plannen oa gericht op verbetering van vitaliteit de groei vast te houden. Komend jaar gaat men zich richten op scholen en berdrijven om beginnende sporters  bij de hand nemen en te motiveren in beweging te komen en te blijven. Dit jaar is ook bewust meer gefocust op lokale toppers  om de cascaderun een lokaal evenement te laten zijn, een geweldig feest, gedragen door heel Hoogeveen.

Op naar volgend jaar!

Foto en tekst: Truus Luten