Grosetto (italie)  – afgelopen week vond in het Italiaanse Grosetto het Europees kampioenschap atletiek voor masters plaats. Onder de deelnemers bevonden zich ook twee leden van HAC’63, namelijk; Rob van de Graaf en Foka Koopmans.

Rob van de Graaf nam deel aan de Halve Marathon en de 10 kilometer. Dit is normaal al een pittig programma, maar de zomerste omstandigehden maken het niet makkelijker. Het eerste onderdeel was de 10 kilometer, bestaande uit twee rondes van 5 kilometer door het centrum van Grosseto..  De eerste ronde was zwaar door het ontbreken van een waterpost. Maar dit werkte ook iets in het voordeel van Rob. Hij wist hierdoor namelijk een vermoeide Portugees in te halen. Zijn tijd van 38 minuten was goed voor de zevende plaats.  Maar doordat hij hier niet alleen individueel liep, maar ook in team verband. Moest er ook worden gekeken naar de andere Nederlanders in de race. Een paar minuten voor Rob was Peter Mijsberg uit het Brabantse Vorstenbosch al als vierde gefinished. De derde loper was Willem de Weerd die in de categorie 65+ meeliep, maar voor het eindklassement aansloot bij het 55+ team. Met zijn tijd wist hij een halve minuut voor Zwitserland te eindigen en dit leverde het team een zilveren plak op.

Een dag later volgde de halve Marathon. In zijn leeftijdscategorie wist Rob als twaalde de finishlijn te passeren in een tijd van 1 uur 24 minuten en 56 seconden.Net als op de 10 kilometer was ook hier een teamklassement. En net als bij de 10 kilometer was Peter een paar minuten voor Rob al gefinished. Het goud was op dat moment al vergeven aan Italie, maar het zilver lag nog voor het oprapen. Ook hier was Willem weer als derde loper de beslissende factor. De tijd van Willem was helaas niet genoeg voor een tweede zilveren plak. Daarvoor kwamen ze net 3 minuten tekort. Maar het was ruimschoots genoeg om Spanje voor te blijven. En daardoor het weekend met een bronzen medaille te eindigen.

Foka Koopmans wist de 10 kilometer met een elfde plaats af te sluiten in een tijd van 54:54. Doordat zij de enige vrouwelijke deelneemster uit Nederland was, hoefde zij niet te wachten op haar teamgenoten en wist zodoende direct waar ze aan toe was. Echter kan ze met een goed gevoel terugkijken op haar prestatie. Ze wist onder deze omstandigheden slechts 3 minuten toe te geven op haar seizoensbeste tijd.

Foto: organisatie EK