Tromsø (Noorwegen) – HAC’63-atleet Harmen de Vries  liep vorige week naar de overwinning in zijn categorie tijdens de Midnight Sun marathon in Tromsø. Deze marathon wordt door velen gezien als één van de mooiste marathons ter wereld.

Bijna achthonderd atleten vanuit de hele wereld reisden naar het Noorse Tromsø. Deze stad ligt boven de poolcirkel, waardoor er tussen mei en juli de middernachtzon te zien is. Dit fenomeen zorgt ervoor dat de zon in deze periode nooit onder de horizon zal dalen. Een mooie kans dus om de marathon om half negen ’s avonds te laten starten. Het parcours bracht de atleten, waaronder dus ook Harmen de Vries, langs de kust van het eiland waarop de stad gevestigd is via een kilometer lange brug naar het vaste land en weer terug.

Harmen kende een goede start en was van begin af aan vooraan in het deelnemersveld te vinden. Bij de eerste doorkomst liep de Balkbrugger op een vijftiende plaats. Gedurende de eerste helft van de marathon wist Harmen het tempo ook steeds verder omhoog te gooien. Hij liep op den duur een gemiddelde snelheid van 15,8 kilometer per uur. Het zorgde er ook voor dat hij een aantal atleten kon pakken en door was gelopen naar een twaalfde plaats. Op het 21 kilometer punt kwam hij door in een mooie tijd van 1;21:20. Maar vanaf dat moment liep het tempo ook terug. Dit ging gelukkig niet ten koste van zijn plaats op de ranglijst. Harmen wist zelfs nog steeds enkele atleten in te halen en met nog ongeveer vijf kilometer te gaan liep hij ook op een achtste plaats. Toch kon Harmen niet voorkomen dat hij met de finish in zicht nog werd ingehaald door de Fin Juho Latvala. Met een laatste eindsprint kwam Harmen om kwart over elf ’s avonds als negende over de finish met een snelle  en mooie tijd van 2 uur 46 minuten en 4 seconden. Hij pakte met deze tijd tevens de winst bij de mannen 50-55 jaar.

Tekst: Jacelyn Gruppen en Remco Bos
Foto: Bror Hartviksen