Dit weekend staat er weer een EK op het programma voor Lamko Hulzebos. Lamko is, zoals bekend, bezig aan het topseizoen met verschillende nationale en internationale medailles. Zal het hem lukken om dit weekend een vervolg te geven aan zijn successen tijdens het EK marathon in het Poolse Wroclaw?

In de categorie 50+, waar Lamko aan mee doet, zijn er vier atleten die net als Lamko onder de 2.40 kunnen lopen. Miguel Angel Plaza Benita is de atleet die Hulzebos het meeste in de gaten moet houden. De Spanjaard won afgelopen zomer tijdens het EK masters de halve marathon. In die zelfde halve marathon finishte Lamko als zevende 4 minuten na Miguel. Ditmaal lopen ze natuurlijk 21 kilometer meer, dus misschien weet Lamko hem dit keer voor te blijven. Verder zien we geen andere atleten terug die ook in Denemarken meededen aan de halve. Dat betekend niet dat de concurrentie er minder om is geworden.

Ook de Polen Murawski en Poblocki, die beiden dus een soort van thuiswedstrijd lopen, kunnen onder de 2.40 lopen. Dat zelfde geldt voor de Portugees Santiago. Daarnaast zijn er een tiental atleten die tussen de 2.40 en de 3.00 kunnen lopen.  Vorig jaar rond deze tijd wist Lamko zilver te winnen op het NK marathon met een tijd van 2.41, dat betekend dus dat hij ook deze atleten in de gaten moet houden. Er zijn dus ongeveer 15 atleten die mee kunnen strijden om een podiumplaats.

Gelukkig lijkt het parcours in eerste instantie niet al te zwaar te zijn. De start en finish zijn bij het Stadion Olimpijski, of te wel het Olympisch Stadion.  Leuk feitje tussendoor, er hebben nooit Olympische Spelen in Wroclaw plaats gevonden. Ook niet toen de stad nog bekend stond onder de naam Breslau. Na de Tweede Wereldoorlog besloten de Polen om het Hermann–Göring–Stadion een andere naam te geven. En kwamen uit bij de naam Stadion Olimpijski omdat de ontwerper brons had gewonnen op de Spelen van 1932.

Maar goed terug naar het heden en naar de race van Lamko. Nadat Lamko en de andere atleten van start zijn gegaan nabij het Olympisch Stadion, lopen zij richting het centrum van Wroclaw. Hierbij zullen de atleten een aantal keer de rivier de Oder moeten oversteken. Vanuit het centrum loopt het parcours vervolgens langs een aantal toeristische trekpleisters naar het voetbal stadion van Śląsk Wrocław.

Terwijl ze richting het stadion lopen zullen zij over een licht glooiend parcours lopen. Het parcours kent sowieso geen grote steile klimmen. Dat is natuurlijk wel een voordeel voor Lamko. Enkel bij het voetbal stadion zal er een lichte klim plaats vinden. Daarna gaat het parcours weer terug richting het centrum en zullen de atleten weer een paar keer de rivier oversteken. De laatste kilometers kennen echter nog wel een paar scherpe bochten die het tempo uit de atleten zouden kunnen halen. Maar op dat moment zal het deelnemersveld ook niet meer als één geheel lopen. Na de één na laatste bocht kent het parcours een mooi recht stuk van bijna een kilometer en is de finish van de marathon in zicht. Mocht Lamko dan nog de energie hebben is dat een mooi stuk om er nog eventueel een versnelling uit te gooien en misschien nog een aantal atleten in te halen of proberen niet ingehaald te worden.

De liefhebbers kunnen de wedstrijd overigens volgen via Youtube. De uitzending begint om half 9 en de start is om 9 uur. Wil je de race volgen, klik zondag op de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?v=ReP9BQpL_wU&feature=youtu.be

Tekst: Remco Bos