Glencoe (Schotland) – Veel leden van HAC’63 zijn zo sportief dat ze ook hun vakanties om wedstrijden heen plannen. Af en toe nemen ze daardoor ook deel aan bijzondere wedstrijden. Afgelopen weekend namen een tweetal HAC’63-atleten deel aan zo’n bijzondere wedstrijd. Tom en Claudia van Tellingen namen deel aan een wedstrijd van Nairn naar Glencoe, of te wel van de oostkust van Schotland naar de westkust van Schotland. Een wedstrijd waarin ze in één dag 33 km te voet, 125 km per fiets en 1,5 km met een kajak af leggen.

De race begon om kwart voor zeven in de ochtend met een 11 kilometer trailrun waarbij beide atleten konden genieten van een variërende omgeving. Doordat de start in Nairn was begon de tocht langs de Noordzee, maar naarmate de tocht vorderde liep het parcours langs de gelijknamige rivier de Nairn. Bij Cawdor Castle was het tijd voor de eerste wissel en begon het paar aan de 125 kilometer lange fietstocht.

https://www.facebook.com/claudia.vantellingen/videos/10217878103376515/

Tom en Claudia hadden gekozen om dit deel van de race met een MTB-fiets met semi slick banden af te leggen. Wellicht dat dit een goede keuze was gezien het feit dat zij onderweg veel deelnemers tegen kwamen die met lekke banden kwamen te zitten. De route bracht hen langs wellicht het meest bekende meer in de wereld, Loch Ness. Tot Fort Augustus, een dorp aan het zuidwestelijke einde van Loch Ness, was het parcours verhard. Dat wil echter niet zeggen dat dit een makkelijk gedeelte van het parcours was, want met klimmen tot wel 12% en windkracht 7 in je gezicht was dat zeker geen makkelijk karwei.

Na Fort Augustus moest het duo verder over een onverhard deel van het parcours. Ook hier ging de tocht uiteraard langs het water, want in dit deel van Schotland zijn genoeg Lochs, rivieren, beekjes etc. te vinden. De bossen die zij in dit gedeelte van het parcours tegen kwamen boden wat bescherming tegen de wind. De reden dat de wind zo sterk was heeft te maken dat Schotland te maken had me de naweeën van Orkaan Dorian die vanuit Amerika de Atlantische Oceaan had overgestoken.

Maar na de relatieve rust van de bossen moesten Tom en Claudia toch weer strijden tegen de elementen. Het volgende stuk van de route kregen ze namelijk weer vol tegenwind. Net voorbij Fort William mochten zij de fietsen weer verruilen voor de voetenwagen en begonnen zij aan een 22 kilometer lange tocht door de Schotse Hooglanden waarbij ze te maken kregen met steile hellingen. Het weer maakte het parcours er niet makkelijker op, na zo’n 5 kilometer lopen leek het eerder dat ze zich door een beek moesten banen, dan dat ze over een pad liepen.

https://www.facebook.com/claudia.vantellingen/videos/10217878103336514/

Op 8 kilometer voor de laatste wisselzone kregen Tom en Claudia te horen van de organisatie dat de route is aangepast. Vanwege het slechte weer ging het kajakken niet door. Daar hadden de meeste deelnemers, inclusief Tom en Claudia, absoluut geen bezwaar tegen. In plaats van dit stuk nu per Kajak te voltooien werden de deelnemers nu naar de overkant gebracht. Waar ze hartelijk bij de finish werden onthaald.

Tekst: Remco Bos
Foto’s: Tom en Claudia
Video’s: Tom en Claudia