Hoogeveen –Afgelopen dinsdag organiseerde HAC’63 de Primera de Haan 4 Mijlrun. Door alle veranderingen die in en rondom het Bentinckspark plaats vinden was de organisatie genoodzaakt om het parcours aan te passen. Dat betekende onder andere dat de wielerbaan uit het parcours was geschrapt en dat de atleten drie keer over de atletiekbaan lopen. De atleten wisten het nieuwe parcours wel te waarderen. Het extra rondje over de baan zorgde volgens Erik Leusink, de winnaar bij de mannen, voor extra sfeer.

Erik Leusink en Eline Glas wisten de 4 mijl te winnen door vanaf start tot finish op kop te lopen. Beide atleten lopen voor de wedstrijdselectie van HAC´63.  Van te voren was wel duidelijk dat beide winnaars niet zonder slag of stoot de overwinning op hun naam konden zetten, want bij zowel de mannen als de vrouwen stonden namelijk meerdere topatleten van HAC’63 aan de start. Daarnaast was er ook veel jeugd van HAC’63 aanwezig die zich maar al te graag wilden bewijzen.

Erik had daarom besloten om zo snel mogelijk te starten om op die manier een gat te maken met de achtervolgers. Toen hij vond dat er voldoende afstand was tussen hem en de achtervolgers kon hij verder zijn eigen tempo lopen, wel wetende dat de concurrentie nooit ver achter zou blijven. Erwin Akkerman had een andere strategie aangenomen en zag zich uiteindelijk omringd door leden van het talententeam van HAC’63. Vlak voor de finish wist Erwin toch te ontsnappen uit de groep achtervolgers. Daardoor wist Akkerman uiteindelijk, een halve minuut achter Leusink, als tweede over de finish te komen.  Tien seconde na Akkerman kwam Ephrem Been als derde over de finish.

Ook bij de vrouwen boden de talenten van HAC´63 de topatleten veel weerstand. Eline Glas moest al snel haar strijdplan van tafel vegen nadat Iris Velting roet in het eten gooide. In eerste instantie wou Glas bij Ine Strijker lopen om vervolgens te versnellen. Maar Velting verscheen aan de start om de strijd met de top aan te gaan. De 17-jarige Velting zat meteen tussen Glas en Strijker in. Hierdoor moest Eline meteen haar positie veilig stellen en nam zodoende de leiding in het vrouwen klassement. Iris bleef aandringen en pakte de tweede ronde zelfs de voorsprong en bepaalde het tempo. Glas nam vervolgens de leiding weer over en probeerde te versnellen, Maar Velting bleef aanhaken. Uiteindelijk wist Eline Glas een gat te slaan ten opzichte van haar jeugdige concurrent en deze voorsprong wist ze tot de finish vast te houden. Velting volgde op veertien seconde en wist daarmee de tweede plaats op te eisen. Zevenendertig seconde na Velting kwam Ine Strijker over de finish en complementeerde daarmee het podium.

In de categorie 40+ was het bij de mannen een spannende strijd tussen Harmen de Vries en Rob van de Graaf. De gehele wedstrijd liepen beide mannen zij aan zij. Pas bij de finish wist Harmen een klein gaatje te slaan ten opzichte van Rob. Het verschil tussen beide heren was uiteindelijk slechts drie seconden. De derde plek in deze categorie kwam op naam van Jannes Dolfing. Bij de vrouwen 40+ was de eerste plaats weggelegd voor Wil-Inge Hulzebos. Zij had niet veel moeite de winst naar haar toe te slepen. De gehele wedstrijd lag ze ruim voor op haar concurrentie. Anja Otter wist de tweede plaats op haar naam te schrijven en de derde plaats was er voor Claudia van Tellingen.

Tekst: Remco Bos
Foto: Remco Bos

Uitslagen Primera de Haan 4 Mijlrun
Foto’s podia
Foto’s Primera de Haan 4 Mijlrun 2017