Wageningen – terwijl er in Hoogeveen in een relatief rustig tempo de 5 kilometer werd gelopen, liep Jacelyn Gruppen van HAC’63  in Wageningen deze afstand in een iets ander tempo. En dat resulteerde in een nieuw clubrecord op deze afstand.  En dat was niet het enige record dat uit de boeken werd gelopen. Ook Iris Velting wist een clubrecord op haar naam te zetten tijdens de Tartelos Loopgala. Zij deed dit op de 1500 meter.

Maar de eerste atleet van HAC’63 die in actie mocht komen was Britt Roos. Britt liep met de 800 meter, één van haar favoriete afstanden. Het is ook de afstand waarop de dertienjarige Britt zal uitkomen tijdens het NK Junioren. Dat de Ruiner atleet hard kan lopen was ook bij de organisatie bekend daarom werd zij als best geplaatste meisjes B ingedeeld in een snellere serie. Britt wist uiteindelijk in een tijd van 2:18,18 als eerste van haar serie over de finish te komen. Het was niet haar snelste tijd, maar hiermee werd ze wel eerste in haar categorie.

Daarna was het de beurt aan Iris Velting. Net als Britt is Iris geplaatst voor het NK Junioren. Hoewel ze tijdens het NK uitkomt op de 3000 meter, is de 1500 meter een mooie voorbereiding. En Iris lijkt de goede vorm te hebben gevonden. De Junior B liep namelijk een sterke race tegen voornamelijk leeftijdsgenoten. Een eerste plaats in de serie zat er niet in voor de Daler atlete, ze zat verwikkeld in een strijd om de zevende plaats met de Duitse Kerstin van Embden en de Limburgse Sophie Dielissen. Deze meiden liepen een lekker tempo waar Iris goed in mee kon komen. Op de laatste meters moest Iris nog een eindsprint aangaan met Kerstin. Maar de Duiste atlete wist met vijfhonderdste van seconde Iris net voor te blijven, waardoor Iris als achtste finishte in een tijd van 4:55,01. Een mooie tijd voor Iris, want daarmee verbrak ze het clubrecord van Puck de Gier.

De laatste afstand waar atleten van HAC’63 aan de start verschenen was de 5000 meter. In de eerste en snelste serie mocht Erik Leusink van start gaan. Erik, die met een tijd van 14.59.18 het clubrecord in handen heeft, zou graag weer onder de vijftien minuten willen duiken. Dat hij in de snelste serie mocht starten kwam de atleet uit Punthorst dus wel goed uit. In een serie met vijfentwintig atleten moest Erik ervoor zorgen dat hij meteen met de snelle jongens mee kon gaan. En die strategie werkte, Erik kon mooi aansluiten in een treintje met atleten die allemaal rond de vijftien minuten konden lopen. Of Erik zich er van bewust was, weet ik niet, maar het zou heel spannend worden of Erik weer onder de vijftien minuten Grens kon eindigen. Hij heeft dus op het laatste moment nog alles moeten geven, maar alle pogingen tevergeefs kwam Erik uiteindelijk met een tijd van  15:00,32 net te kort om zijn doel te bewerkstelligen.  In de tweede serie ging Gert-Jan Stevens van start. Voor hem was de wedstrijd meer een strijd om zich zelf te bewijzen dat hij terug is van een langdurige blessure. Na maanden van individuele trainingen kon hij onlangs weer aansluiten bij de wedstrijdselectie. En Stevens zal met een goed gevoel terug kijken op zijn race waar hij als vierde in zijn serie over de finish kwam in een tijd van 15:27,62.

De laatste atlete die in actie kwam voor HAC’63 was Jacelyn Gruppen. Jacelyn, trainend in Groningen, had Bram Buigel, één van haar Groninger trainingsmaatjes, meegenomen naar Wageningen om haar te hazen.  Het doel van Jacelyn was om een snelle tijd neer te zetten om zich daarmee een goede uitgangspositie te verschaffen voor plaatsing voor het NK atletiek. Haar beste seizoenstijd was tot vrijdagavond 17:10,58. Daarmee is ze tevens de houdster van het huidige clubrecord. Het was een goede keuze van Jacelyn om Bram mee te nemen als haas. Bram heeft namelijk uitstekend werk verricht door Jacelyn naar een super tijd van 16:47,46 te loodsen.  Daarmee verbeterd ze het clubrecord met ruim drieëntwintig seconden. Zij is tevens de eerste vrouwelijke atleet van HAC’63 die onder de grens van zeventien minuten loopt. Ook met het oog op het NK heeft ze goede zaken gedaan, haar prestatie is namelijk goed voor een derde plaats op de nationale ranglijst van 2017. De kans dat Jacelyn deelname aan het NK heeft afgedwongen is daarmee erg groot.