Gouda – afgelopen zaterdag mocht Harm-Jan Martens deelnemen aan de 5000 meter tijdens het NK Masters in Gouda. Waar HAC’63 de afgelopen jaren verwend is met NK medailles, was Harm-Jan dit jaar de enige deelnemer namens onze vereniging. De druk om een medaille te winnen lag dus enkel op de schouders van de Hoogeveense Atleet en helaas greep hij met een vierde plaats net naast het podium.

Vorige week wist Martens nog een goede 3000 meter te lopen in Groningen, hij gaf toen aan dat hij klaar was voor het NK. De 36-jarige atleet ging dus ook met goede verwachtingen richting het Westen van het land. Toch is in het leven van een atleet niets zeker. Waar het de ene week soms onverwachts hartstikke goed kan gaan, kan het de volgende week weer in ene zwaar tegenzitten. En dat geldt dus ook voor onze atleet uit de Budget-bestrating wedstrijdstrijdselectie. Harm-Jan had last van het wisselende weer van afgelopen week. In Gouda liepen de temperaturen vlak voor de start van de 5000 meter nog op richting de 25 graden. En dat was net wat te veel voor Martens.

Toch ging Harm-Jan voortvarend van start. Hij had, al dan niet met moeite, aansluiting bij de kopgroep en hoopte dat hij uiteindelijk kon wennen aan de omstandigheden. Maar niets is minder waar, want na 1200 meter moest hij de kopgroep van drie personen loslaten. Normaal gesproken kan je je zelf dan wat laten terugzakken om zo aan te sluiten bij de groep achtervolgers, maar die groep had na 1200 meter al zo’n grote achterstand opgelopen dat dat voor Harm-Jan geen optie was. Wat volgde was een vrij eenzame race voor de Hoogevener. En dat zijn de momenten dat je kan gaan denken. Want als de strijd van achteren ontbreekt, dan kan je jezelf alleen nog focussen op wat er voor je gebeurt. Het is dan frustrerend om te zien dat de kopgroep steeds meer afstand van je neemt.

Het was voor Harm-Jan dus een race tegen zichzelf en de omstandigheden. Uiteindelijk wist hij na twaalf en een halve ronde als vierde over de finish te komen in een tijd van 16:26,54.  Wetende dat Martens beter kan, zal hij niet tevreden zijn over eindtijd. En dat is ook precies wat hij op facebook aangaf. De vierde plek  betekend ook dat HAC’63 geen medaille zal winnen op dit NK, aangezien hij de enige deelnemer was die onze club vertegenwoordigde.

Tekst: Remco Bos
Foto: NK Masters AV Gouda