De podiumplaats van Ephrem Been

Veruit de belangrijkste wedstrijd van dit weekend in het noorden van het land was de Cees Clement Cross. Deze wedstrijd is genoemd naar de meervoudig nationaal kampioen 5 en 10 kilometer in de jaren 60, die ook aanwezig was om de startschoten te leveren. Dit was namelijk het Noord-Nederland kampioenschap. En maar liefst 3 van de winnaars waren lid van de Hoogeveense atletiekvereniging. Verder waren er verspreid in de noordelijke provincies nog enkele andere hardloopwedstrijden. Elk had een sterk deelnemersveld, en natuurlijk werd ook hier goed gepresteerd door HAC’63.

De eerste afstand waar atleten van HAC’63 aan meededen was de 2 kilometer voor de jongens junioren D. Tim van Es en Wouter de Roo liepen vlak achter elkaar aan en eindigden op een 5e en 6e plaats. Tim liep een tijd van 8:41 en Wouter kwam er in 8:50 vlak achteraan. Bij de junioren C was het Nick Kerkhof die de 6e plaats pakte in een tijd van 9:23. Iets later startte de jongens en meisjes junioren A en B.  Het was Jan Bouwknegt die na 14:26 en 4 kilometer werd toegejuicht als kampioen bij de jongens junioren B. Job IJtsma stond naast Jan op het podium, nadat hij 14:47 had gelopen en zo de 3e plek veiligstelde. Ephrem Been moest als junior A nog een ronde verder extra lopen en liep uiteindelijk 22:30. Ephrem had hiermee de 3e plek veilig gesteld en mocht net daarom als derde atleet van de talentengroep van HAC’63 plaats nemen op het podium. Laura Prins was ook junior A, maar moest als vrouw 4 kilometer lopen. Ze finishte helaas net naast het podium, maar dit deed ze in 18:38, een prima tijd op dit zware parcours en kan daarom trots zijn op haar 4e plaats. 

Vervolgens stond de sprintcross op het programma. Er snelden in totaal 23 hardlopers over het parcours. Toen de lopers weer uit het bos kwamen leek het erop dat Jorick Nijenhuis de 4e podiumplaats voor HAC’63 zou pakken. Maar helaas kwam hij net iets te kort in de eindsprint en eindigde in een tijd van 3:03 als 4e op slechts één seconde van de nummer 3. De deelnemers zaten dicht op elkaar, want Dave Hulzebos en Yohannes Wedzinga kwamen al in respectievelijk 3:14 en 3:15 over de finish, maar zij werden uiteindelijk 9e en 11e. Verder werd Robin Prent net als Nijenhuis 4e. Zij werd dit bij de vrouwen, in 3:59.

Als laatste onderdeel werd er de eigenlijke Cees Clement Cross gelopen. De 10 kilometer voor de mannen en 6 kilometer voor de vrouwen.  Ine Strijker werd hier de 2e kampioen namens HAC’63 door de 6 kilometer in 25:50 te voltooien. Dit was genoeg om de eerste plek bij de vrouwen 35+ veilig te stellen. Cathy van Es-Bode werd de 3e en laatste kampioen namens onze mooie vereniging. Zij werd dit bij de vrouwen 45+ en liep 28:15. Ook de runner-up in deze categorie was lid van HAC’63. Het was Anja Bennink, die een strakke tijd van 30:29 liep. Bij dezelfde leeftijdscategorie, maar dit keer bij de mannen was er ook een HAC’63-lid die een medaille kreeg. Rob van de Graaf moest hiervoor de 10 kilometer in 40:28 lopen.