Emmen – Ontstaan uit de gedachte om iets goeds te doen en bij te dragen is de  4 Mijl dé gerechtigheidsrun van Nederland en wordt jaarlijks op de  eerste zondag van april in Emmen gelopen. Een groot deel van de netto  opbrengst wordt geschonken aan de Stichting A21. Stichting A21 is een stichting die zich wereldwijd inzet tegen mensenhandel. Dit evenement is ook een goede graadmeter voor de conditie een week voor de Cascaderun. En natuurlijk was HAC 63 bij dit grote Drentse loopevenement goed vertegenwoordigd met een aantal atleten.

Na de start ontstond er al snel een kopgroep van zes lopers, onder hen ook Alwin Heijting en Leon van der Lans. Beide lopers konden het tempo van Wilfred van Holst, de winnaar van 2016, goed bij houden, maar halverwege de wedstrijd kwam er een versnelling waardoor de groep koplopers werd gehalveerd. Alwin Heijting wist de aansluiting te behouden, Leon van der Lans kon helaas niet volgen. Lange tijd liepen Alwin en Wilfred samen met Olfert Molenhuis zij aan zij. Pas op de laatste meters werd het verschil gemaakt. Het was Wilfred die als eerste over de finish kwam. Met een achterstand van 8,21 seconden kwam Alwin Heijting als derde over de finish in een tijd van 20:21. Leon van der Lans wist de nog binnen een minuut na de finish van Wilfred als zesde over de streep te komen.

Eline Glas domineerde de race bij de dames. De in Emmen woonachtige Glas is op weg om haar topvorm weer op te pakken na een wat tegenvallend winterseizoen. En vanaf de start was duidelijk wat haar intenties waren in deze thuiswedstrijd. Meteen bij de start sloeg Eline een gat met de rest van de vrouwen. Ze wist als eerste vrouw en twintigste loper over de finish te komen in een tijd van 23.26. Ruim twee minuten later volgde de volgende dame, en ook zij is een loopster uit de wedstrijdselectie van HAC’63. Ine Strijker finishde 2 minuten na Eline en wist daarmee de tweede plaats op te eisen.

Ook bij de mannen 50+ was er winst voor HAC’63. Gerrit Voortman wist in deze categorie het goud te winnen nadat hij lange tijd een tweestrijd voerde met Johan Lek uit Emmen. Zijn tijd van 24.24 was tevens goed voor de achtentwintigste plaats in het overall klassement.

Tekst: Hylke Brus en Remco Bos
Foto: meneer Glas